22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Amazon ormanları çöl olacak

Küresel ısınma, dünyanın akçiğeri olarak tanımlanan Amazon ormanlarını çöle döndürecek...
 
Amazon ormanları, Himalaya buzulları, mercan adaları veya Bengal kaplanı gibi doğa harikası türler ve bölgeler, küresel ısınma tehdidiyle karşı karşıya. 

Amazon ormanlarının yüzde 60'ı Afrika savanlarına dönecek. 

Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayımlanan araştırma, 40 bin bitki ve 47 memeli türünün yaşadığı Amazon ormanlarının yüzde 30 ila 60'ının, iklim değişikliği yüzünden Afrika savanlarına döneceğini gösteriyor. Araştırmaya göre, Şili ve Arjantin'deki Valdivian ormanları da aynı şekilde tehdit altında bulunuyor. WWF'den uzman Lara Hansen, "Küresel ısınmaya uyum bazılarını kurtarabilir. Ancak hükümetler sera etkisi oluşturan gazlarla mücadelede etkili tedbirler almazsa bazıları tamamen yok olacak." diyor. ABD ile Meksika arasında, 3.500 bitki ve hayvan türünü barındıran Chihuahua çölü de alarm listesinde yer alıyor. Avustralya açıklarındaki büyük mercan adaları, yine tehdit altında. Zira okyanusun ısınan suları mercanların ağarmasına ve yavaş yavaş ölmesine yol açıyor. Listede, Karayipler ve Güney Amerika sahillerinin konukları deniz kaplumbağaları da bulunuyor. Asya'da Hindistan'la Bangladeş arasındaki ormanlarda yaşayan Bengal kaplanı gibi nadir türler de küresel ısınmanın hedefi olarak belirlendi. WWF araştırması, Çin'de pandaların yaşadığı Yangçe nehrinin yukarı kısımlarının da tehdit altında olduğuna işaret ediyor. 

İklim değişiminde karanlık tablo

BM Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli'nin (IPCC), küresel ısınmanın etkilerine ilişkin raporu üzerinde sonunda uzlaşıya varıldı. Raporda, ''küresel ısınmanın tahmin edilenden daha hızlı ve kapsamlı bir zarara yol açacağı'' belirtildi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Birleşmiş Milletler üyesi 100'den fazla ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin uzun süren tartışmaların ardından kabul ettiği nihai metin, küresel ısınma konusunda en yetkin otoritelerin görüşlerini içeriyor.

Küresel ısınmanın canlılar üzerindeki etkilerini içeren ve 6 yıllık bir çalışma sonucu hazırlanan ''İklim Değişikliği 2007'' raporunda, 2 bin 500 bilimadamının imzası bulunuyor.

(Şubat 2007 tarihli IPCC raporu için tıklayın: "Küresel ısınma insan eliyle yaratıldı")

Hafta başından bu yana süren tartışmalarda, sera etkisi yaratarak küresel ısınmaya neden olan gaz salınımında ön sıralarda bulunan ABD, Çin, Rusya ve Suudi Arabistan gibi ülkeler küresel ısınmanın etkilerine ilişkin rapora çeşitli itirazlarda bulundular ve rapordaki "kesin" ifadelerin yumuşatılmasını istediler.

Rapora katkıda bulunan bazı bilimadamlarının ise, tartışmalara tepki göstererek, "Bundan sonraki raporların yazımına katılmayacağız" açıklamasında bulunduğu kaydediliyor.

Rapor, haziran ayındaki G-8 toplantısında sanayileşmiş ülke liderlerine sunulacak. Rapordaki veriler, sera etkisi yaratan gazların salınımının 2012'ye kadar kısıtlanmasını öngören Kyoto Protokolü'nün hayata geçirilmesi gibi "küresel ısınma politikaları"nda devletler için "rehber" niteliği taşıyacak.

Rapor neler içeriyor?

Raporda dünyanın bugünü ve geleceği hakkında karanlık bir tablo çiziliyor. Buna göre;

Bilimsel gözlemlere göre, ısınma başta olmak üzere bölgesel iklim değişiklikleri kıtalarda ve okyanuslarda birçok doğal sistemi olumsuz etkiliyor

Ortalama küresel sıcaklığın 1.5 ila 2.5 santigrat derece daha yükselmesi halinde bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık yüzde 20-30'u yok olabilir 

Küresel ısınmanın getireceği sıcak hava dalgaları, seller, kasırgalar, yangınlar ve kuraklık özellikle yoksulları çaresiz bırakacak 

Küçük adalar yükselen denizler tarafından yutulacak, kasırgaların artacak, sahillerdeki erozyon hayati altyapıyı, yerleşim birimlerini ve insanların yaşamını tehdit edecek

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu, küresel iklim değişikliğiyle ilgili bir önceki bilimsel kanıt incelemesini 2001 yılında yapmıştı.

Grup, bu yılın şubat ayı başındaki toplantısında ise fiziki bilimsel kanıtları değerlendirerek, 19'ncu yüzyıldan bu yana ortalama küresel sıcaklığın 0.76 santigrat derece arttığını bildirmişti.

Bu yüzyılda ise sıcaklıkların 1.1 ila 6.4 santigrat derece artacağını belirten grup, küresel ısınmaya insanların neden olduğunun ''neredeyse kesinlik derecesinde'' anlaşıldığını dile getirdi.


zaman/aa
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2007 Cuma 14:28:53
Güncelleme :6 Nisan 2007 Cuma 14:50:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?