19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Apple Macintosh 25 yaşında

Bilgisayar dünyasını kökten değiştiren Apple Macintosh, çalkantılarla dolu 25 yılı kurucusu Steve Jobs’un emeklilik söylentileriyle geride bıraktı

Bundan 25 sene öncesine kadar bilgisayar denilen cihaz siyah bir ekranda beliren yeşil renkli yazılar ve satırlar boyu girilen komutlarla yine yazılı olarak cevaplar alınan gelişmiş hesap makinelerinden öte bir şey değildi. Ancak 1984 yılında Steve Jobs ve Steve Wozniak piyasaya sürdüğü Macintosh adlı bilgisayar modeliyle yepyeni bir sayfa açtı.

George Orwell’in distopik bilim-kurgu romanı 1984’ten izler taşıyan ve ünlü yönetmen Ridley Scott tarafından yönetilen ve reklamcılık tarihine geçen etkileyici bir reklamla tanıtılan Macintosh bilgisayar kullanıcılarını fare ve grafik arayüzle tanıştırmıştı.

Böylece örneğin bir dosyayı kopyalamak için satırlarca komut yazmak yerine fareyle o dosyanın ikonunu bir pencereden ötekine sürüklemek yeterli oluyordu. Microsoft’un Windows işletim sisteminin de temellerini atan bu fare ve pencereli yeni yapı aslında Apple’ın da değil; Xerox PARC laboratuvarında mühendislerin icat ettiği ancak yöneticileri tarafından ‘işe yaramaz’ denilerek halının altına süpürülen bir girişimdi.

İlk piyasa çıkan model Macintosh 128K adını taşıyordu. Kasayla bütünleşik 9 inçlik siyah-beyaz ekranı, 3,5 inçlik disket sürücüsü, klavye ve fareyle birlikte satılan model, isminden de anlaşılacağı gibi 128 KB bellek içeriyordu. O zaman için mucize sayılacak bir yapı olmasına rağmen 2 bin 500 dolarlık fiyatıyla istediği satış rakamlarına ulaşamadı. Ama o dönemde buna eşdeğer bir yapıyı alternatifleri 10 bin dolar etiketle satıyordu. Yine de Macintosh 128K bilgisayar tarihinde yeni bir çağ açmayı başardı.

En gözü kara marka
Apple, Macintosh serisiyle her zaman yenilikçi ve şık modeller çıkarmayı başardı. Ancak rakiplerine göre biraz daha yüksek kalan fiyatları nedeniyle pazar payında kısıtlı kaldı. Özellikle Microsoft’un Windows işletim sistemiyle benzer bir platformu her marka bilgisayarda çalışabilir şekilde pazara sürmesi Apple’ı ayrı bir dünya olarak konumladı.

Macintosh cesur adımları atmaktan hiçbir zaman çekinmedi. Örneğin floppy disketleri kaldırmaya cesaret eden ilk o olmuştu. Başkan Steve Jobs’a göre insanlar 1,4MB boyutundaki dosyaları zaten internetten birbirine yolluyordu. Telefon hatlı modem bağlantısını ilk kaldıran yine o oldu. Zira herkes artık kablosuz ağlardan ya da ağ kablolarından bağlanıyordu.

Tasarımda da iddia devam etti. Kasayla bütünleşik ekran formunu yaratan marka olarak iMac serisinde her zaman ilginç tasarımlar hayatımıza girdi.
Çeyrek yüzyılın ardından firmanın kurucusu ve beyni Steve Jobs’un sağlık nedenleriyle geriye çekilme kararı alması, Apple tutkunlarının gelecek 25 yıla ait beklentilerine yönelik endişeye düşürdü.

Zira firma 1985 yılında yönetim kurulu kararıyla Jobs’u görevden uzaklaştırmış ve çöküşe geçmişti. Jobs’un 1996’da geri dönmesiyle iMac, macbook ve iPod’la bezeli güzel günler yeniden başlamıştı.

Radikal
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 17:36:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?