15
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Araştırmacılar dönüyor

Türkiye, beyin göçüyle yurtdışına kaptırdığı yetenekli bilim adamlarını geri kazanıyor.

AB Komisyonu'nun desteklediği 'Araştırmacıların Dolaşımı' fonunun cazip imkânları, araştırmacıların Türkiye'ye dönmeleri için kapıları aralıyor.

Dünyanın saygın üniversitelerinde akademik çalışmalarını sürdüren Türk bilim adamlarından yaklaşık 40'ı, AB çerçeve programlarının sunduğu imkânlarla yurda döndü.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Selim Aksoy, Türkiye'ye dönen isimlerden biri. ABD'de Washington Üniversitesi'nde 'Bilgisayarla Görme-Örüntü Tanıma' konulu doktora tezini tamamlamasının ardından Aksoy, özel bir şirketin Ar-Ge bölümünde ABD'nin NASA, Kara Kuvvetleri ve Ulusal Sağlık Enstitüsü gibi kuruluşları için projeler hazırlıyordu.

Türkiye'de araştırma geliştirme imkânlarının arttığına işaret eden Aksoy, "Türkiye'de olmaktan memnunum. İlginç fikirleriniz varsa TÜBİTAK ve başka kurumlardan da destek bulmak kolaylaştı. Altyapı da her geçen gün değişiyor." diyor.

Amerika'da Stanford Üniversitesi'nde 7 yıl boyunca optik elektronik aygıtlar üzerine çalışan Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir de, 2004 yılında 'Araştırmacıların Dolaşımı' fonunu kullanıp Türkiye'ye gelenlerden. Doktorasını da Amerika'da yapan Demir, araştırmalarını Türkiye'de yürütmesinin sebebini "Türkiye'nin bu tür araştırmacılara çok daha fazla ihtiyacı var." diye özetliyor.

Fondan yararlanmak isteyen bilim adamlarının 4 yıl yurtdışında çalışılmış olması, geri dönmeye karar verdiklerinde ise bir sanayi kuruluşu ya da üniversite gibi ev sahibi kuruluş bulması gerekiyor.

ajanslar
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 12:28:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?