Aka Gündüz Özdemir, "Türkiye kalitesiz mal çöplüğü oldu. Tüketici hakkı varsa gereği yapılmalı" dedi
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı, Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, teknoloji marketlerine sert eleştiriler yöneltti. Bu marketlerin broşür basıp akıl almaz fiyatlarla binlerce kişiyi kapılarında sabahlatıp, sonra da "Bu üründen 5 tane var" dediğini belirten Özdemir, bu marketlere ürün vermeyeceklerini söyledi.
Özdemir, dün, Arçelik'in 2007 yılını değerlendirmek ve 2008 hedeflerini açıklamak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda beyaz eşya pazarını da değerlendiren Özdemir, teknoloji marketlerine sert eleştiriler yöneltti.
'Türkiye çöplük oldu'
Özdemir, şöyle konuştu:
"Bir market açıldı, açanlar reklam yerine sansasyon yarattı, medya olayı abarttı. Geçiş dönemindeyiz ama bu hiçbir şekilde bayimizin işini tehlikeye sokacak boyutta bir yapılanma olmaz. Açık söylüyoruz, biz Beko ve Arçelik markalı beyaz eşyaları vermeyeceğiz. Bayilik sistemini destekliyoruz. Türkiye'de bunların sayısı giderek artıyor, bir de alışveriş merkezi enflasyonu... İnanılır gibi değil."
Elektronik ürünlerin yedek parçasının 10 yıl muhafaza edilmesinin kanun gereği olduğunu belirten Özdemir, "Yıllardan beri Türkiye çöplük haline gelmiştir.
Sözüm ona düşük fiyatlarla tüketiciyi korurken Türkiye'nin kalitesiz mal çöplüğü olması amacına hizmet edilmektedir. Bu ülkede tüketici hakları korunuyorsa bunun gereği yapılmalı. Bu iş, müzik setiyle başladı, memleket müzik seti çöplüğü haline geldi" diye konuştu.
'Adam broşür basıyor...'
Söz konusu firmaların Türkiye'ye çok hızlı girdiğini ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:
"Şu anda piyasadan çekilen de var, birtakım sıkıntılara düşünler de. Önümüzdeki yıllarda enteresan şeyler görebiliriz. Adam broşür basıyor, ürünün altına akıl almaz bir fiyat yazıyor. Milleti bir bilgisayar için getirip orada yatırıyor. 'Sonra da bundan 5 tane vardı, kalmadı' diyor. Eskiden market-bakkal savaşları vardı. Şimdi elektro market-bayi savaşlarına döndürülmek istenen süreç var. Dönülmeyecektir. Göreceksiniz, bayilik sistemi taş gibi ayakta kalmaya devam edecek. Bayilik sisteminin yüzde 100 arkasındayız. Bu tip firmalarla işbirliği de yapmayacağız."
Arçelik ve Beko markalı beyaz eşyalar bazı teknoloji marketlerde satılıyor. Ancak bu ürünler Arçelik tarafından marketlere verilmiyor. Arçelik ürünleri yalnızca bayilerinde satılıyor. Arçelik yönetimi, ürünlerin bayi dışında satılmaması için çalışma yürütüyor.
'Arçelik rol modelidir'
Özdemir'in verdiği bilgiye göre, beyaz eşya sektörü geçen yıl iç pazarda yüzde 7 küçüldü. İhracat ise kurlara rağmen yüzde 13 arttı. Bunun etkisiyle üretimdeki büyüme yüzde 10'a yaklaştı.
Avrupa'da 2005'te yüzde 50'nin üzerindeki pazar payı ile lider ve tüplü televizyon üretim üssü olan Türkiye, LCD televizyona geçiş döneminde liderliğini kaybetti. Özdemir, geçen yıl sektörün te-levizyon ihracat değerlerinin 2006'ya göre yaklaşık yüzde 30 düşüş kaydettiğini ifade ederek, "Ancak 2006'ya göre panel televizyon ihracatımızda yüzde 29 artış, sektör açısından oldukça ümit verici bir gelişmedir" diye konuştu.
7 milyar YTL ciro
Arçelik'in yurtiçi pazardaki lider pozisyonunu yüzde 50'yi aşan pazar payıyla güçlendirdiğini ifade eden Özdemir, şöyle dedi:
"Çin'de yatırım yaptık. Global bir şirket olma yolunda önemli atılımlar yapan şirketimiz, farklı coğrafyalarda yatırımlarına devam edecek. Grundig'i global bir marka olarak konumlandırmak için yatırımlara devam edeceğiz. Toplam 10 markaya sahip olan Arçelik, sadece kendi sektörü için değil, Türk sanayisi için rol modelidir.
Arçelik'in markalarıyla son 5 yılda beyaz eşya satışlarını ikiye katladı. İhracatını 3 katına çıkardı. 2007 kesin sonuçları henüz belli değil, ancak yaklaşık 7 milyar YTL konsolide ciro, 167 milyon euro yatırım ve 10 milyon adet üretim ile kapatacağımızı tahmin ediyoruz.
Bu yıl 8 milyar YTL ciro, 170 milyon euro yatırım, 11 milyon adet üretim hedefliyoruz. 2009'da kapasiteyi üç katına çıkaracağız."
'Hükümetle görüşüyoruz, çıkış yolu bulunacak'
Özdemir, "Profilo sarsıntı geçiriyor. Bu noktaya neden gelindi? Ne yapılacak?" sorusu üzerine, hükümetin konuyla yakından ilgilendiğini ifade ederek, elektroniğin Türkiye için son derece önemli bir sektör olduğunu ve 6 milyar dolarlık büyüklüğe sahip bulunduğunu söyledi. Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kore hükümeti Samsung ve LG'yi bu hale getirene kadar muazzam destek verdi. LCD panel veya cam panel için yapılması gereken yatırım 3-3.5 milyar dolar. Özel sektörün yapması zor. Hızlı değişkenlik yapılmasını da gerektirmiyor. Dün Türkiye'de tüp fabrikası yoktu, bugün LCD fabrikası da yok, gereği de yok.
Bir firma şu anda LCD'de 13. jenerasyon yatırımı yapıyor, bir başkası da 8. jenerasyon yatırımı gerçekleştiriyor. Hükümet de şu anda bu sektördeki oyuncuları ihmal etmemektedir. Konu Başbakan'ın gündeminde. İnancım, sektör bu sıkıntıdan kurtulur. Hükümetle yakın temasımız var. Bu konuda çok iyi adımlar atılacaktır diye görüyorum. Bir çıkış yolu aranıyor ve bulunacak."
Özdemir, Çinli firmaların Doğu Avrupa'da yatırım yapmalarının AB tarafından desteklendiğini ayrıca, Çin tüplü televizyonlarından alınan verginin de kaldırıldığını söyledi.