24
Mayıs
2024
Cuma
BİLİM TEKNOLOJİ

Artçı sarsıntıları sürüyor

Cep telefonlarının internetle birleştiği dönemde taşınabilir müzikçalar pazarını kasıp kavuran Apple’ın üstünde tek bir baskı vardı: cep telefonu üretimi.

Dedikodusu yayıldıktan sonra her sene Apple tutkunları Başkan Steve Jobs’un Apple telefonunu duyurmasını bekledi. O kadar ki duyurulmadığı her toplantının ardından firmanın hisse senetleri düştü.

Sonunda Apple 2007 yılında kulvarında yepyeni bir sayfa açacak olan cihazı iPhone adıyla tanıttığında milyonlarca kişi cihaza hiçbir şans tanınmamış; kimileriyse dalga geçmişti.

Benzer bir sürecin yaşandığı tablet bilgisayar konusunda da tarih kendini tekrar etti ve geçtiğimiz ay iPad adıyla duyrulan Apple tablet bilgisayarı içerdiği kısıtlamalar ve yenilik barındırmadığı izlenimini bırakan tasarımıyla tepkilerin odağı oldu.

Flash desteği, USB ve harici bellek yuvası gibi fonksiyonlara sahip olmaması başta olmak üzere iPad’in aslında büyük bir iPod Touch’tan öte bir şey olmadığını savunanlar da az değil.

Bu konudaki en tanınmış (ve beklenen) tepki firmanın ezeli rakibi Microsoft’un emekli kurucusu Bill Gates’ten geldi. Tablet bilgisayar kavramını yerleştirmek için senelerce uğraşan Gates, iPad’in kalem ve gerçek klavye olmadan başarıya ulaşamayacağını savundu (getir.net/y6x).

Kâr marjı büyük
Ancak araştırma raporları çok farklı iddialara sahip. In-Stat firmasının tahminine göre 2014’te tablet satışı 50 milyona ulaşmış olacak. Yarıiletken sektörüne sağladığı ciroysa 4,1 milyar doları geçecek. Apple’ın sadece bu yıl 4 ile 5 milyon arası iPad satması bekleniyor. Microsoft’un aynı dönemdeki hedefiyse 1,3 milyon adet.

Üstelik Apple yetkilileri analistlerle yaptığı bir toplantıda piyasaya çıkış anında iPad’in önceden açıklanan ve 499 ile 829 dolar arasında değişen fiyatlarında indirime gidilebileceğini duyurdu (getir.net/y6y). Diğer yandan elektronik cihazların parça maliyetlerini çıkartan raporlarıyla sürekli gündeme gelen iSuppli firmasının Apple iPad üstünde yaptığı araştırma, 499 dolara satılacak baz modelin maliyetinin 219 dolar olduğunu ortaya çıkardı. Bu baz model aynı zamanda Apple’ın en az kar ettiği seri olacak zira 729 dolarlık modelin maliyeti de sadece 287 dolar. (getir.net/y6z)

.
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 20:10:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?