18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Artık Franchise verecek

Türkiye'nin ilk teknoloji perakendecisi Bimeks, kuruluşunun 20. yılını kutlarken artık franchise vermeye başlayacağını duyurdu.

Şirketin franchise modelinin tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray, bugüne kadar kendilerine yapılan binlerce franchise başvurusu henüz hazır olmadıkları için geri çevirdiklerini fakat artık hem franchiselara para kazandırabilmek hem de kendi büyümelerini temin edebilmek için hazır olduklarını ifade etti.

Akgiray global kriz dönemine rastlayan son bir buçuk yıl içerisinde Bimeks'in büyüme potansiyelini arttırabilmek için özellikle şirketin kendi iç bilgi-işlem ve iletişim altyapısına yatırım yaptıklarını anlattı.

Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar ise, 20 yıllık tecrübelerini yeni iş ortaklarıyla paylaşmak istediklerini ve yılsonuna kadar minimum 30 tane franchise mağaza açmayı hedeflediklerini belirtti.

Bimeks'in 1990 yılında kurulduğunu ve bu yıl Bimeks'in 20. yılını kutladıklarını anımsatan Bayraktar, şirketin halen 13 şehirde 29 mağaza 22 bin metrekare satış alanı ve 450 çalışanı olduğunu aktardı.

Geçen yıl 29 mağaza ile 250 milyon lira ciro yaptıklarını belirten Bayraktar, buna rağmen sektörün en büyük firmasının 250 mağazası ile kendilerinden sadece 4 kat fazla ciro yaptığını; buna göre Bimeks'in teknoloji perakendeciliği sektörünün en verimli şirketi olduğunu anlattı.

PAZAR 10 MİLYAR DOLARDAN 17.2 MİLYAR DOLARA DOĞRU GİDECEK

Tüketici teknolojisi pazar büyüklüğünün 2009 yılında yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydeden Bayraktar, Bimeks'in, teknoloji mağazaları kanalında yüzde 18 oranında pazar payı olduğunu; son 5 yılda yaklaşık 500 bin adet bilgisayar satışı ile 100 bin adet LCD-Plazma TV satışı gerçekleştirdiklerini aktardı.

2009 yılında yaşanan ekonomik krizin etkisi ile mağaza sayısını arttırmadıklarını ve sadece verimsiz mağazaları kapatıp verimli mağazalar açtıklarını belirten Arif Bayraktar, buna rağmen araştırma kuruluşu GFK verilerine göre 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 53 oranında bir büyümeye kaydettiklerini dile getirdi.

Genel pazarın 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 41 büyüdüğünü ve bu büyümenin daha çok IT tarafında gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, 2012 yılında Pazar büyüklüğünün 10 milyar dolardan 17,2 milyar dolara çıkacağını; organize perakendenin tüm perakende satışları içinde ki payının da yüzde 25'ten yüzde 40'a yükseleceğini belirtti.

BİMEKS'İN ÖZEL FRANCHISE SİSTEMİ

Bimeks kendi oluşturduğu özel franchise sistemi hakkında da bilgi veren Arif Bayraktar, artık 20 yıllık tecrübelerini tüm Türkiye'deki yeni iş ortaklarıyla paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

Bayraktar, şöyle konuştu:
"Bizde bilgi birikimi altyapı ve değişik formatları yönetme kabiliyeti var. Türkiye'nin herhangi bir il ve ilçesinde o ili bilen performanslı çalışıp satışı iyi yönetecek yatırımcı ve girişimcilere ihtiyaç var. Yaptığımız sistem franchise sistemine uyduğu gibi klasik sistemden ayrılan yönleri var. 150 metrekareden teknoport ölçeğine (1000 metrekare ve üstü) kadar franchise verebiliyoruz.

Franchise mağazadan bir kereye mahsus marka bedeli alınacak. Mağaza Bimeks ekipleri tarafından anahtar teslimi olarak kurulacak.

Franchise mağaza ilk stok bedelini depozito olarak ödeyecek Stok riski yok. Franchise Bimeks'in kendi mağazaları ile aynı standartlarda olacak. Fiyat politikamız Franchise mağazamızdan ayrı olmayacak. Franchise sahibi mağaza müdürünün erişebildiği tüm verilere ulaşabilecek. Şeffaf bir sistem olacak. Mağazanın satın alma kotası veya zorunlu mal gibi uygulamalar olmayacak. Reklam, satın alma, lojistik masrafları tamamen Bimeks tarafından karşılanacak.''

Franchise sistemi ile garanti edilen minimum kar marjının her ay ödeneceğini aktaran Bayraktar, franchise sisteminde Bimeks'in standartlarına uygun elemanlar yetiştirileceğini ve elemanların en az 1 aylık eğitimden geçeceğini anlattı.

HEDEF YILSONUNA KADAR FRANCHISE İLE EN AZ YÜZDE 100 BÜYÜME

Bayraktar şöyle devam etti:
"Hedefimiz yılsonuna kadar minimum 30 tane franchise'ı aramıza katmak. Eylülden itibaren bu sistemin hızlı bir şekilde hayata geçeceğini tahmin ediyoruz. Bu sistem sektördeki bazı yapıları da değiştirecek. 150 metrekare bir mağaza için isim hakkı olarak 90 bin lira artı KDV alacağız. Metrekareler büyüdükçe fiyatlar da buna göre yükselecek."

Toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bayraktar, 2010'nun ilk çeyrek sonuçlarına göre EBITDA (FAVÖK) karı elde ettiklerini bunun da verimlilikten kaynaklandığını ifade etti.

Yine ilk çeyrekte yüzde 50'nin üzerinde bir büyüme yakaladıklarını; yıl sonunda ise en az yüzde 30 oranında büyümüş bir şirket olacaklarını anlatan Bayraktar, bu yıl sektörün ortalama yüzde 20-25 oranında büyüdüğü bir pazarda pazar paylarını artıracaklarını belirtti.

Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 15:42:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?