16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Aselsan şehirleri gözetleyecek

Son dönemde artan şehir kundakçılarına karşı Aselsan 'Kamu Güvenliği İletişim Sistemi'ni geliştirdi. 2008'de hizmete girecek sistem Mobese'den daha hızlı olacak. Güvenlik güçleri olay yerine hemen intikal edecek

Aselsan tarafından geliştirilen 'Kamu Güvenliği İletişim Sistemi', son zamanlarda şehir kundakçılarıyla gündeme gelen suçlularla mücadeleyi, elektronik takip imkanı vererek kolaylaştıracak. 'Kamu Güvenliği İletişim Sistemi', 2008'den itibaren büyük şehirlerde hizmete girecek. Sistem, görüntülemenin yanında, güçlü bir telsiz koordinasyon sistemine dayanıyor. Sistem, yaygınlığı ve etkin entegre sistemiyle Mobese'lerden daha güçlü bir yapıya sahip bulunuyor. Büyük şehirlerdeki şüpheli şahısların tespit edilerek, güvenlik merkezlerine iletilmesinin ardından, güvenlik merkezlerindeki bilgisayarlar aracılığıyla ilgililer telsiz sistemiyle anında uyarılacak.

Aselsan tarafından şehirlerde belirli yerlere kurulacak baz istasyonları sayesinde, suç işleyen, yada şüpheli şahıs yahut araçlar, sayısal telsiz sistemi ile süratle, mobil karakol olarak çalışacak güvenlik birimlerine bildirilecek. Asayişten sorumlu ekipler, sistem üzerinden Ankara merkezli veri tabanına ulaşarak şahıslara ait genel bilgi taraması, kayıp şahıs-araç bilgisi, sürücü belgesi, araç ve silah ruhsatı sorgulamaları anında gerçekleştirilebilecek.

Son nesil Aselsan telsizleri, diğer güvenlik birimleriyle de koordinasyon halinde güvenlik birimlerinin daha hızlı hareket etmelerine ve güvenli haberleşmelerine imkan verecek. Görüntülerin de aktarılarak değerlendirilmesine imkan tanıyacak sistem, afet ya da kriz hallerinde de polis, jandarma, itfaiye ve acil sağlık ekipleriyle Sivil Savunma ekiplerinin tek bir haberleşme sistemi üzerinden iletişim kurmasına imkan verecek.

Kamu Güvenliği İletişim Sistemi, Jandarma tarafından İzmir'in de dahil olduğu 6 bölgede kullanılmaya başlandı. İstanbul ve Ankara'da başta olmak üzere diğer büyük metropollerde ise 2008'den itibaren kullanılmaya başlanacak. Sistem, daha sonra diğer tüm büyük şehirlerde ve bu bölgelere bağlı illerdeki güvenlik birimleri (polis, zabıta) tarafından kullanılabilecek.

Öte yandan hızla gelişen Türk savunma sanayiinin altyapısı, bundan böyle şehir güvenliğinde de kullanılacak. Savunma Sanayii Müsteşarlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen liman koruma, sahil gözetleme radar sistemleri, uzun ufuk radar sistemleri ile buna benzer gözetleme ve erken uyarı sistemleri, bundan böyle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin güvenliğinde de yerini alacak. Yetkililer, savunma sanayiinde kullanılan birçok ürünün, şehirlerdeki suçla mücadele alanında da rahatlıkla yer alacağını, ABD ve Avrupa'daki büyük metropollerin bu şekilde korunduğunu vurguluyor.

a.a
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 03:40:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?