19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Asimo Türkiye’de

Honda insansı yürüyen robot Asimo’yu AUTOSHOW 2004 Fuarı için Türkiye’ye getiriyor. Asimo, 19-22 Kasım 2004 tarihleri arasında Autoshow Fuarı’nda Honda standında görülebilir. ArGe’si 17 yıl süren Asimo, insan yürüyüşüne yakın bir ritimle yürüyebiliyor ve dans edebiliyor. .

ArGe’si 17 yıl süren Asimo, insan yürüyüşüne yakın bir ritimle yürüyebiliyor ve dans edebiliyor. Asimo’nun 1.20 cm’lik boyu insanların yaşadığı mekanlara en uygun yükseklikte yaratıldı. 52 kg ağırlığındaki Asimo, ışık ve kapıları açıp kapatabiliyor, masa veya tezgah üzerinde çalışabiliyor. Esnek yürüyüş teknolojisi ile Asimo, duraksamadan yön değiştiriyor ve ani hareketlerde dengesini korumasını başarıyor.

Honda Asimo’nun eli bir eşyayı tutabiliyor. Robot ayrıca el sallama, eğilme gibi pek çok ‘insansı’ hareketleri yerine getiriyor. Asimo 50’den fazla çağrı ve soruyu algılayarak yanıtlıyor. Hafızasında kayıtlı yürüyüş ritimleri ile köşelere geldiğinde kendiliğinden yön değiıtirebilen robot, yürüyüş hızını azaltıp, çoğaltabiliyor. 30 komutu yerine getirebilen Asimo, kendine yaklaşan insanları tanıyor, takip ediyor, kendisine gösterilen yöne ilerlemeyi beceriyor. Asimo, insan yüzlerini tanıyarak onlara isimleriyle hitap edebiliyor.

Honda, Asimo’nun daha gelişmiş ‘torun’larını gelecekte yaşlılara, yatalaklara ya da tekerlekli sandalye kullanan kişilerin bakımında yardımcı olarak kullanılmasını öngörüyor. Robot ayrıca yangın söndürme görevlerinde de kullanılabilecek.

NTV-MSNBC
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2004 Pazartesi 12:47:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?