29
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Aşiretler ‘web’le imaj tazeliyor

“Aşiret” deyince akıllara ilk olarak kan davası ve ağalık sisteminin başını çektiği feodal yapı geliyor. Artık bu düşünce değişiyor. Çünkü dernekleştirilmeleriyle birlikte birçok aşiret, internet sitesi kurarak kendini tanıtma çabasına girdi.

Kurulan sitelerin temel amaçları, aşiretin tanıtılması, yurtdışındaki üyelerin iletişim kurabilmesi ve bu sayede de gelenek göreneklerinin unutulmaması. Bu amaçla ilk kez 2005 yılında bir internet sitesi kurarak kendi aşiretini bütün dünyaya tanıtmak için çalışan İbrahim Ağaç, Moskova’dan yönettiği internet sitesinde dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan 160 aşiret mensubunu bir araya getirmeyi başarmış.

Aşiretler kötü imajını yenmek için internet siteleri ve forumlarda boy gösterir oldu. Sebebi ise bir süre önce aşiretlerin dernekleştirilerek daha çağdaş hale getirilmek istenmesi. Bu doğrultuda aşiret sisteminin en yoğun olduğu Urfa’da birçok dernek kuruldu. Dernek üyeleri haftanın belirli günlerinde bir araya geliyor. Özel yemeklerin ve sohbetlerin yapıldığı dernek gecelerinde sorunlara çözüm aranıyor, dertler paylaşılıyor.

Şanlıurfa’daki bu derneklerden birisi de Mersavi asireti mensupları tarafından kurulmuş. Mersavî Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma, Kültür ve Eğitim Derneği (MER-DER) adını alan dernek, belli görevler üstlenmiş. Eğitim yaşına gelmiş, maddi zorluklar nedeniyle okula gönderilemeyen çocukları tespit eden ve onlara eğitim imkanları sunan dernek, aşiret bireyleri arasında dayanışma sağlayarak, bilimsel, kültürel çalışmaları özendirip destekliyor. Kurtuluş Savaşı’nda kahramanca bir mücadele sergileyerek işgalci Fransızları Urfa’dan atan aşiretler, ne yazık ki bu yönleriyle değil, artık sadece kan davalarıyla gündeme geliyor. Bu algıyı değiştirmek isteyen İbrahim Ağaç isimli genç, Moskova’da yaşasa da doğduğu toprakların bu şekilde gündeme gelmesini engellemeye çalışıyor. Bu amaçla işe koyulan Ağaç, ilk olarak 2005 yılında “mersavi.com” isminde bir internet sitesi kurmuş. Mensubu olduğu Urfa’daki Mersavi aşiretini tanıtmak için çabalayan Ağaç, “Bizim amacımız Türkiye’nin hatta dünyanın dört bir tarafına yayılmış akrabalarımızın geçmişte birçok nedenden dolayı kendi topraklarından ayrılmış olanları sanal âlemde bir araya getirmek. Kurduğum site sayesinde ortak bir adreste birbirimizi tanımak ve birlik-beraberliği tekrar yaşatmak istiyorum. Çünkü atalarımız bu birlik sayesinde düşmanları Urfa’dan attı.” diyor. Aşiretlerin, dil ve kültür yönünden büyük bir türdeşlik gösteren, birçok sülaleden oluşan, yapısındaki aileler arasında köken, ekonomi, din, kan veya evlilik bağları bulunan topluluklar olduğunu dile getiren Ağaç, bu yapının birçok faydasının olduğunu dile getiriyor.

İbrahim Ağaç, Şanlıurfa Merkez, Bozova ve Suruç ilçeleri arasındaki 32 köyün Mersavi aşiretine bağlı olduğunu söylüyor. “Türkiye’de 60 bine yakın Mersavi aşireti mensubunun olduğunu tahmin ediyoruz.” diyen Ağaç şöyle konuşuyor: “Aşiretimize mensup kişiler, Türkiye’nin her yerindeki farklı sektörlerde çalışarak ülke ekonomisine büyük katkıda bulunuyor.” Basında aşiretlerin sadece siyasi, kan davaları, aşiret düğünleri ile dizilerle gündeme geldiğinin altını çizen Ağaç, “Birçok insana yanlış mesaj verilerek, aşiretlerin faydalı yanları gösterilmiyor. Biz bunun karşısında duruyoruz. Kendi aşiretimizi en iyi şekilde tanıtacağımıza inanıyorum.” diyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 17:32:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
halil bilali IP: 89.208.16.xxx Tarih : 17.09.2008 03:43:53

Gercekten ilk basta kurke yinemi asiretler diyecektim ama gercekten bu yonu aklima hic gelmedi gercekten ulkemizde boyle amaclar icin kisileride gormek ne mutlu verici basarilarinin devamini dilerim.