19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Astronotlar uzay yürüyüşünde

Uluslararası Uzay İstasyonu'yla kenetlenen Discovery uzay mekiğinden iki astronot uzay yürüyüşüne başladı. Astronotlar çarşamba günü de uzayda onarım testleri gerçekleştirecek.

Piers Sellers ve Michael Fossum adlı astronotlar, TSİ 15.14'te uzay istasyonunda ayrıldı.

İki astronotun görevi, uzay istasyonun uzaktan kumanda edilen platformundaki bir kabloyu değiştirmek.

Astronotlar ayrıca uzay mekiği onarım yöntemleri konusunda da denemeler gerçekleştirecek.

Astronotların çarşamba günü de, yine uzay mekiği onarım yöntemleri konusunda testler yapmak üzere uzayda yürüyüş gerçekleştirmeleri planlanıyor.

Bu denemelerin temel amacı Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın mekik seyahatlarının güvenliğini arttırmak.

NASA dün Discovery'ye ilişkin güvenlik kaygılarını gideren bir açıklama yaptı.

Discovery uzay mekiğinin herhangi bir tamir gerekmeden Dünya'ya dönebileceğini vurgulayan NASA'dan yapılan açıklamada, mekiğin ısı kalkanında bir sorun olmadığı ve bu açıdan Discovery'nin atmosfer tabakasına girmesinin tehlike arzetmeyeceği belirtildi.

Son günlerde yapılan tetkiklerde mekikte bazı hasarlar tespit edilmiş, ancak yetkililer bunların bir tehdit oluşturacak boyutta olmadığını söylemişti.


Discovery Uzay İstasyonu'na kenetlenmiş durumda

Discovery uzay mekiğindeki yedi astronotun Dünya'ya dönmelerine bir hafta daha var.

Ama NASA mühendisleri, şimdiden mekiğin Dünya'ya dönüş yolculuğuna yeşil ışık yaktı.

Mekiğin Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesi sırasında, Discovery'nin kumandanı Steve Lindsey, ısı kalkanının dijital fotoğraflarının çekilebilmesi için mekiği ters döndürdü.

Bu fotoğraflar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda mekikte bazı hasarlar tespit edildi ancak NASA yetkilileri ısı kalkanı üzerindeki çentik ve lekelerin Discovery'nin Dünya'ya dönüşü için bir tehlike arzetmediğine karar verdi.

Eğer Discovery'nin görevinde herşey yolunda giderse, bu, Ağustos ayında yapılması planlanan yeni bir uzay yolculuğunun da kapısını açacak.

NASA önümüzdeki birkaç yıl boyunca, uluslararası uzay istasyonunun onarımı amacıyla, düzenli olarak uzaya gidilmesini istiyor.

Discovery'nin görevi dahilinde uzay yürüyüşleri de yapılmasının ardından, NASA onarım işlemlerinin yeni bir kol aracılığıyla yapılabileceğine inanıyor. Discovery uzay mekiğinin Cape Canaveral üssüne 17 Temmuz'da dönmesi bekleniyor.

Üç yıl önce uzaya gönderilen Columbia uzay mekiği, ısı kalkanında meydana gelen hasar nedeniyle atmosfere girmesinin ardından patlamış ve mekikte bulunan yedi astronotun tümü ölmüştü.


BBC Turksih
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2006 Pazartesi 17:09:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?