18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Ay’da maden arama kolonileri kurulacak

Bilim adamları Ay’ın gelecekte Mars’a yapılacak uluslararası uzay yolculuklarında bir durak işlevi göreceğini ve Dünya için önemli bir enerji kaynağı olabileceği savunuyor.

Hindistan’ın Udaipur kentinde düzenlenen uluslararası Lunar Working Group konferansında bilim adamları, Ay’da sürekli hizmet verecek koloniler kurulmasını önerdiler. Konferans sonrasında yayımlanan ‘Udaipur Deklarasyonu’ metninde iletişim ve enerji teknolojilerinin geliştirilmesi için insanoğlunun Ay’da koloniler kurması savunuldu.

Bilim adamları 2025’te Ay’da insanlı araştırma merkezlerinin kurulacağını belirtiyor. Kolonilerin kurulmasına 2014’ten itibaren başlanması önerilirken, bu projenin uluslararası bir yapıda olması gerektiğinin altı çizildi. Projelerin çok uluslu olması maliyetleri üye ülkeler için karşılanabilir düzeye çekiyor.

AY’DA HELYUM SEFERLERİ

Konferansta konuşan ABD’li uzman Lawrence Taylor, Ay’dan alınan mineral numunelerinin, helyum 3 gazının bol miktarda bulunduğunu gösterdiğini belirtti. Helyum 3’ün hidrojen izotoplarından döteryumla birleştiğinde bol miktarda enerji açığa çıkardığını belirten Taylor, Ay’ın yüzeyini kaplayan toz tabakasında büyük miktarda helyum 3 bulunduğunu kaydetti.

Lawrence Taylor, Ay’da helyum 3 gazı kazanılması için yapılacakları “Uzay mekiğiyle Dünya’ya getirilecek 25 ton helyum, ABD’nin bir yıllık elektrik enerjisini karşılamaya yeter, ancak bu iş hiç kolay değil. Ay toprağından helyum çıkarabilmek için kayaçları 800 derece ısıtmak gerek. Bir ton gaz elde edebilmek için de 200 milyon ton toprak gerekir” şeklinde özetledi.
Hindistan Devlet Başkanı Abdül Kelam da, Ay’daki helyumun, yeryüzündeki bütün fosil enerji kaynaklarından 10 kat fazla enerji içerdiğinin tahmin ettiklerini kaydetti.

aa
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 09:51:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?