22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Ay'ın gösterisine bulut engeli

Yılın ilk tam ay tutulması havanın kapalı olması nedeniyle Ankara'nın büyük bir bölümünde izlenemedi.

Ahlatlıbel'de bulunan Ankara Üniversitesi Rasathanesi'ne tam ay tutulmasını izlemek üzere gelen Başkentlilere, havanın kapalı olması nedeniyle teleskoplarla izleme olanağı sunulamadığı için, Belçika'daki ay tutulması görüntüleri internet üzerinden canlı olarak gösterildi.

Ankaralılara ayrıca "Ay ve Güneş Tutulmaları" ve "Yıl Boyunca Gökyüzü" konulu sinevizyon ve belgesel sunumları ile Gözlemevi'nin tanıtımı yapıldı.

Rasathane Müdürü Berahitdin Albayrak, ay tutulmasının, ayın, dünyanın ve güneşin uygun bir dizilişi olduğunu belirterek, tutulmanın 03.12'de sona erdiğini söyledi.

Rasathanenin bulunduğu bölgede yoğun sis olduğunu, bu nedenle tutulmanın izlenemediğini ifade eden Albayrak, Yenimahalle ve Keçiören'de havanın açık olması nedeniyle ay tutulmasının çıplak gözle izlenebildiğini belirtti.

Albayrak, Türkiye'den izlenebilecek bir sonraki tam tutulmanın ise Haziran 2011'de olacağını bildirdi.

İzmir'de ise havanın açık olması nedeniyle ay tutulması çıplak gözle izlenebildi.

Ay tutulmasını, Ege Üniversitesi Astronomi Bölümü öğrencileri ile Özel İzmir Amerikan Koleji Astronomi Kulübü öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte Bornova İlçesi Kurudağ Mevkii'nde bulunan Ege Üniversitesi Gözlem evi'nde izlediler.

Öğrenciler, ay tutulmasını, kameralı cep telefonlarıyla görüntülemeye çalıştılar.

ÖNCEKİ HABER

Bu yılın ilk tam ay tutulması bu gece başladı. . Bu yıl iki kez yaşanacak ay tutulmasının ilki havanın açık olması halinde tüm Türkiye'de izlenebilecek. 

Bu yılın ilk tam ay tutulması bu gece başladı. . Bu yıl iki kez yaşanacak ay tutulmasının ilki havanın açık olması halinde tüm Türkiye'de izlenebilecek. Saatler 23.30'u gösterdiğinde ayın sol tarafı karamaya başladı. ve 00.44-01.58 saatleri arasında dünya ile ay birbirine ''kavuşacak''. Tutulmanın izlemeye değer bölümü 1 saat 14 dakika sürecek.

Tam tutulma sırasında atmosferden yansıyan ışık sayesinde ayın rengi koyu kırmızıdan sarıya dönüşecek. Ay tutulması dünyanın yuvarlaklığının bir kez daha gösterecek. Saatler 03.12 olduğunda ise ay, dünya ve güneşin bu nadir birlikteliği noktalanmış olacak.

Tutulma Avrupa, Afrika, Ortadoğu ülkeleri ve Asya'nın bir kısmından da görülebilecek. Bir sonraki benzer ay tutulması Türkiye'den ancak Haziran 2011'de gözlenecek.
ajanslar
Yayın Tarihi : 4 Mart 2007 Pazar 00:07:34
Güncelleme :4 Mart 2007 Pazar 12:48:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?