22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Bakan duruma el koydu

Gereve gitmeye hazırlanan sendika yöneticilerini makamına çağıran Binali Yıldırım duruma el koydu

‘Telekom yeni teklifle gelecek siz hele bir masaya oturun’

Telekom grevi ciddiye binince Ulaştırma Bakanı Yıldırım sendika yöneticilerine, “Biz grevi durdurmayacağız. Ama şirket yönetimiyle bir kez daha masaya oturun” dedi. Sendikanın, “Telekom yönetimi teklifi esnetmiyor” sözlerini Yıldırım, “Yeni teklifle gelecekler” diye yanıtladı.

Türk Telekom’da yaklaşık 26 bin çalışanı ilgilendiren grev ciddiye binince, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Cuma günü sendika yönetimini makamına çağırdı. Türkiye Haber- İş Sendikasi yöneticileriyle görüşen Bakan Yıldırım’ın, sendikaya, “Biz (hükümet) karar alıp grevi kırmayacağız, durdurmayacağız, ama önümüzdeki hafta şirket yönetimiyle bir kez daha masaya oturun. Makul bir noktada uzlaşın” dediği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre görüşmede sendika yönetimi “Telekom yönetimi teklifini esnetmiyor” deyince Bakan Yıldırım, “İşveren yeni teklifle gelecek, siz masaya oturun” diye konuştu. Bunun üzerine tarafların önümüzdeki hafta Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin başkanlığında bir araya geleceği öğrenildi.

Kaos yaşanabilir

Türk Telekom’da grev nedeniyle yaşanabilecek kaosu önlemek üzere Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım sonunda devreye girdi. Grevi önlemek için Cuma günü anlaşmazlığa el koydu. Bakan Yıldırım’ın geçtiğimiz Cuma sabahı makamına çağırdığı, Haber -İş Sendikası yöneticilerine Telekom yönetiminin yeni bir teklif hazırlayacağını söylediği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre görüşme şöyle gerçekleşti:

’Biz grevi kırmayız’

Sendika yönetimini makamında sıcak karşılayan Bakan Yıldırım, “Grev iyi olmaz. Makul bir noktada buluşun” dedi. Sendika ise Bakan’a, şu ana kadar yaşanan müzakere süreciyle ilgili bilgi verdi ve “İşveren hiçbir konuda esnemiyor. Sendikayı bitirecek düzenlemelerden geri adım atmıyor. Bizim grevden başka yapacak hiçbir şeyimiz kalmadı. Biz grev yaparız, siz Bakanlar Kurulu kararı alır, durdurursanız da, ne olur bilemeyiz” dedi.

Bunun üzerine Bakan Yıldırım, “Biz grevi kırmayız, durdurmayacağız. Ama siz de bir an önce işverenle masaya oturun, bunu makul bir şekilde çözün” dedi. Bunun üzerine Sendika, “İşveren teklifini değiştirmiyor, makul dediğiniz ne?” deyince Bakan Yıldırım, “Onlar yeni teklifle gelecekler. Siz masaya oturun” diye konuştu.

Bayram sonrası greve çıkılabilir

Haber-İş Sendikası, Temsilciler Kurulu’ndan grevle ilgili yetki aldı. Böylece artık sendika her an grev uygulama kararı alabilir. Mevzuata göre Sendika, bugün grev uygulama kararı alsa, 6 gün sonra binlerce Telekom işçisi greve girebilecek. Ancak Haber-İş Sendikası, önümüzdeki günlerde işverenle anlaşma olmaması halinde grev Şeker Bayramı’nın hemen ardından başlayacak. Sendika Başkanı Ali Akçan, “uygulama kararını grevin bayram sonrasında başlayacak şekilde” alacaklarını söyledi.

Gülümhan Gülten/VATAN
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 10:05:10
Güncelleme :24 Eylül 2007 Pazartesi 15:19:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?