19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Bakan Güler hedef belirledi

Güler, "Güneş enerjisi konusunda projelerin hayata geçmesi halinde enerji bakımından bağımsızlığımızı tüm ülkelere göstereceğiz" dedi.

İhlas Fuarcılık tarafından İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen, "2. Güneş Enerjisi, 3. İzolasyon ve 4. İstanbul Boya Fuarı"nın açıldı. 1 Mart tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak fuarın açılışını Enerji Bakanı ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Özgün birlikte yaptı.

Açılışta konuşan Bakan Güler, güneş enerjisi konusuna değinerek, "Güneş enerjisi konusunda projelerin hayata geçmesi halinde enerji bakımından bağımsızlığımızı tüm ülkelere göstereceğiz. Tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda bağımsızlığımızı gösterdiğimiz gibi. Güneş enerjisi Türkiye'nin enerji bağımsızlık savaşında en önemli konuların başında geliyor.

Yenilenebilir enerji konusunda önemli adımlar attık. Enerjiyi döndürmek üzere bin 600 derede projeler başlattık. Bu derelerden sular boşuna akıyordu. Bunların toplamı 6 Keban Barajı yapıyordu. Rüzgar enerjisi konusunda Avrupa da 35 ülke arasında sonuncuyduk, şimdi 11'inci olduk. Bu arada peş peşe rüzgar tribünleri de açıyoruz" diye konuştu.

Bakan Güler, Türkiye'nin jeotermal haritasının çizildiğini de ifade ederek, "Şimdi bir hedefimiz ve rüyamız var. O da; güneş enerjisi. Türkiye'de güneş enerjisi konusunda çok ciddi yatırımlar başladı. Ayrıca güneş termik santralleri de kuracağız" dedi.

Türkiye'nin güneş enerjisinden yeteri kadar yararlanabileceğini anlatan Güler, "Türkiye'nin güneş potansiyeli 56 bin kilowatt saate eşittir. Böyle bir enerji kaynağı dururken, bundan yaralanamıyoruz, tıpkı rüzgardan yararlanamadığımız gibi. Sektörün önünü açtık" diye konuştu.

İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Özgün ise Türkiye'nin güneş enerjisinden faydalanma konusunda coğrafi yapısının uygun olduğunu belirterek, "Enerji, çevre ve yatırım kavramları önem teşkil etmektedir. Enerji politikaları günümüzde uluslar arası piyasada önemlidir. Enerji sektörüne duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Ülkemiz güneş enerjisini kullanmak için coğrafi yapısıyla müsaittir. Güneş enerjisi sektöründe 20'ye yakın yabancı firmamız bu fuara geldi. İnşaat sektöründeki gelişmeler de, boya sektörünün yeni ufuklara açılmasını sağlayacak" şeklinde konuştu.

Açılışın ardından fuarı dolaşan Bakan Güler ve Yavuz Özgün, özellikle güneş enerjisi ile çalışan araçların bulunduğu standa ilgi gösterdi. Fuarda ayrıca tamamen güneş enerjisi ile beslenen bir sistem ile konser verildi.

...
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2009 Cuma 12:12:20
Güncelleme :27 Şubat 2009 Cuma 12:25:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?