16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Beşinci turist de uzaya çıktı

Rus uzay aracı Soyuz, Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden, uzay turisti ABD’li Charles Simonyi ve iki Rus kozmonotla fırlatıldı. 

Microsoft yazılım patronlarından 58 yaşındaki Charles Simonyi ile Rus kozmonotlar Oleg Kotov ve Fyodor Yurçikin’in içinde bulunduğu TMA-10 kapsülünü taşıyan Rus füzesi öngörüldüğü gibi TSİ 20.31’de uzaya doğru havalandı.
Haberin devamı

Baykonur uzay merkezinin yetkilileri, kalkışın ardından 10 dakika sonra TMA-10 uzay aracının başarılı bir şekilde yörüngeye oturduğunu belirttiler. Rus Soyuz TMA-10 aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’a gidecek olan, son 7 yılda dünyanın beşinci uzay turisti Simonyi, Rus uzay kurumuna 25 milyon dolar ödedi.

17 yaşında genç bir Macar olarak ülkesini terk eden ve Microsoft’un Word ve Excel programlarını yarattıktan sonra kendi şirketi Intentional Software Corporation’ı kuran Simonyi, bir iyi niyet gösterisi olarak, 16 yaşında bir lise öğrencisi ve Macaristan ulusal istatistik bürosunun gönüllü çalışanı iken yazdığı programları UUİ’ye götürüyor.

1964’te Macaristan’da programladığı Sovyet bilgisayarı Ural’ın bir bandını uzaya götüren Simonyi, “Bu kağıt bilgisayar bantlarını kasamda saklıyordum ve bunlardan birini her şeyin nereden başladığını bana anımsatması için götüreceğim” demişti.

Simonyi’yi yakın arkadaşı olan, Amerikalı kadınlara ‘mükemmel yaşam tarzları’ öğretmesiyle tanınan Martha Stewart uğurladı.

Simonyi’nin Stewart’a evlenme teklif edebileceği de belirtildi, ancak Stewart’ın aile sözcüsü Susan Hutchison, “Zannederiz Simonyi, aklını şu sıra tamamen uzay uçuşuna vermiş durumda. Kaldı ki evlenme teklifini cam pencere arkasından yapabileceğini de zannetmiyoruz” dedi.

Baykonur, SSCB’nin Kazakistan bozkırında kurduğu, Ekim 1957’de insansız ilk uydu Sputnik (Yol Arkadaşı) ile Vostok (Doğu) aracıyla yörengede ilk insan olan Yuri Gagarin’i (1934-1968) Nisan 1961’de uzaya çıkaran dünyanın çok verimli ilk pilot üssü.

aa
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2007 Pazar 12:44:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?