24
Mayıs
2024
Cuma
BİLİM TEKNOLOJİ

Bilgi teknolojisi hayat değiştiriyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilgi teknolojilerinin insan hayatını değiştirdiğini belirterek, "Avrupa'nın bilgi teknolojilerinde katettiği yolun 5 kat, 10 katı yol katedebiliriz. Bunun için bilgi otobanlarını çoğaltmalıyız" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Habitat İçin Gençlik Derneği ve Ulusal Gençlik Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği 'Ulusal e-Kapasite Geliştirme Zirvesi'ne katıldı. Bakan Yıldırım, bu tür etkinliklerin Türkiye'nin bilgi toplumu hedefine ulaşmasında katkısı olacağını söyleyerek, "Bilgi teknolojileri, bilgi iletişim teknolojileri her şeyi değiştiriyor. İnsanların ve gençlerin hayatını, yönetim tarzını değiştiriyor.

Bütün alışkanlıklarımızı değiştirmek zorunda kalıyoruz. Günümüzde alfabe okur-yazarlığı yetmiyor, artık bilgisayar okur-yazarlığı günlük hayatımızı sürdürmemiz için yapacağımız işi daha iyi yapabilmek, yarışta geri kalmamak için olmazsa olmaz önceliklerimiz arasına girdi. Avrupa'nın bilgi teknolojilerinde katettiği yolun 5 katı, 10 katı yol katedebiliriz. Bunun için bilgi otobanlarını çoğaltmalıyız" dedi.

Yıldırım, Türkiye'nin geleceğinin bilişimde olduğunu belirterek, "Gelecek, bilişimle gelecek. Türkiye'nin bir başka geleceği gençlerimiz. Büyük Atatürk böyle demiyor mu, 'Türkiye'nin geleceği gençlerimizdir'. Bilişimle gençlik el ele Türkiye'nin geleceğini hazırlayacaklar. Türkiye bilgi toplumuna, kararlı hedeflerine ulaşacaksa, bunu mutlaka gençlerle başarabiliriz. Bu kararı verdik ve Milli Eğitim Bakanlığı ile işe başladık. Bütün okulların bilgisayar sınıflarını yaptık. Şu anda bilgisayar sınıfı olmayan okulumuz yok. Ulaştırma Bakanlığı'nın sadece 22 bin evrensel hizmetten yaptığı sınıf var. Bununla da kalmadık, bu hizmet yanında internet erişim ücretini de biz ödüyoruz. Her yıl 20 trilyon ödüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, bilginin bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken, diğer yandan da sorumluluklarımızı arttırdığının altını çizerek, "Şeffaflığı, hesap verilebilirliği, kayıt içiliği getiriyor. Bilgi iletişim sektör olarak oluştu, hayat tarzımız oldu. Şimdi sektör diye bir şey yok, buna ihtiyacınız var. Bilgi teknolojisi ile yeni iş alanları oluştu. Bazı iş alanları ortadan kayboldu, bazıları da yeni ortaya çıkıyor. Çağrı merkezleri buna bir örnektir. Süratle gelişen sektörlerden bir tanesidir. Şu anda kağıt arşivleri zamanla ortadan kalkacak, sanal arşive dönüşecek. Gençlerimize yeni iş imkanları ortaya çıkıyor. Bilgisayar okur-yazarlığını arttırmamız gerekiyor" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, 2013 hedeflerinin 50 milyon bilgi okur-yazarı, 2023'te de 70 milyon okur-yazarı oluşturmak istediklerini ve amaçlarının okullardan başlayarak ülkeyi bilgi toplumu haline getirmek için çalışacaklarını söyledi.

Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da, üç şekilde pazarda rekabet edebileceklerini, bunların doğru tarife, doğru pazarlama ve son teknoloji ürünlerinin kullanılmasıyla başarılacağını, Pegasus olarak son teknoloji ürünlerin kullanıldığını belirtti.

Daha sonda soruları cevaplandıran Bakan Yıldırım, bir basın mensubunun yardım ekiplerinin Elazığ'a ulaşamadığını söylemesi üzerine, köy yollarının durumunun belli olduğunu, insanların o bölgeye hücum etmesinden kaynaklandığını ve halkın bilinçlenmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım ayrıca, "Köy yolları çok gelişti. 5 yıl önce bu olay olsaydı oraya ulaşılamazdı. KÖYDES projesiyle 360 bin köy yolu açıldı" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2010 Salı 14:45:47
Güncelleme :9 Mart 2010 Salı 14:50:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?