16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Bilgisayar diskinde casus yazılım

Seagate tarafından satın alınan Maxtor’un external sabit disklerinde Truva Atı (trojan) adı verilen casus programlar olduğu tespit edildi.

Amerikan Adalet Bakanlığı’nın altında çalışan soruşturma bürosu tarafından yapılan açıklama Seagate’i zor durumda bıraktığı gibi Çin’in istihbarat savaşını nerelere taşıdığının da bir göstergesi olarak yorumlandı. Büronun açıklamasına göre Tayland’da yapılan 1800’den fazla harici Maxtor HDD’de autorun.inf ve ghost.inf adlı iki adet Truva atı bulundu. Truva atlarının bulunduğu diskler ise Maxtor’un 300GB ve 500GB external diskleri.

BİLGİLER PEKİN’E: Araştırma sonucunda çıkan sonuca göre Truva atları disklere kaydedilen her şeyi Pekin merkezli ’nice8.org’ ve ’we168.org’ adresli iki siteye gönderiyor. Soruşturma bürosunun dediğine göre bu kapasitedeki diskler genelde hükümet teşkilatları tarafından kullanılıyor. Üretilen diskler ise 1800 adet ve şirket 1500 adedini piyasadan çektiğini açıkladı. Amerikan Adalet Bakanlığı’nın altında çalışan soruşturma bürosu ilk kez sıfır ürünlerde böyle bir durumla karşılaşıldığını ve Çin’den şüphelendiklerini açıkça belirtti. Maxtor’u 2005 yılında satın alan Seagate ise durumla ilgilendiklerini açıkladı.

TÜRKİYE’DE DE SATILIYOR: Maxtor’un casus yazılımlı harici sabit diskleri Türkiye’de de satılıyor. Maxtor’un Türkyie distribütörlüğü, bu diskler konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Truva atı, yararlı gibi görünen ancak aslında zarara yol açan bir bilgisayar programlarına verilen genel isim. Yakın geçmişteki bir Truva atı, Microsoft güvenlik güncelleştirmeleri olduğu iddia edilen eklerin bulunduğu bir e-posta görünümündeydi, ancak ekteki dosyaların virüsten koruma ve güvenlik duvarı yazılımlarını devreden çıkarmayı hedefleyen virüsler olduğu ortaya çıktı. Truva atları, insanların, meşru bir kaynaktan geldiğini düşündükleri bir programı açmaya yöneltilmeleri yoluyla yayılır. Truva atları, ücretsiz olarak yüklediğiniz yazılımlarda da bulunabilir.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2007 Cumartesi 12:18:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?