20
Mayıs
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Bilgisayara hücum iştah kabarttı

Son dönemde sayıları giderek artan teknoloji marketlere ABD'nin en büyük teknoloji zincirlerinden Best Buy da ekleniyor.

ABD'nin en büyük ilk yüz şirketi arasında yer alan perakende devi Best Buy'un üst yöneticisi Robert A.Willet, Türkiye'nin büyük bir "fırsat ülkesi" olduğunu belirterek, "Türkiye'ye ve Meksika'ya sıfırdan giriyoruz, yavaş olacak ve tüketicileri, dinleyeceğiz ve dinleyeceğiz. Öğreneceğiz, anlayacağız sonra da hızla tırmanacağız." dedi. Bir satın almaya sıcak bakmadıklarını söyleyen Willet, "Best Buy'ın değerleri o kadar benzersiz ve özel ki, ülkelere sıfırdan yatırım yapmayı daha çok arzu ediyoruz. Ama tüketiciler ve hissedarlar için neyin en iyi olduğu konusunda daima açık fikirli olacağız." diye konuştu. Amerikalı şirket, tüketiciye alışveriş sırasında tanıdığı ani indirim ve kampanya imkanlarıyla farklı bir pazarlama stratejisi izliyor. ABD, Kanada ve Çin'de faaliyet gösteren şirketin bin 800 mağazası ve 140 bin çalışanı bulunuyor. Forbes dergisine göre geçen yıl 33,73 milyar dolarlık satışa imza atan şirketin piyasa değeri de 25 milyar doları aşıyor.

Willett, Dünya Ekonomik Forumu'nun dünya ekonomisine yön veren şirketlerin üst düzey yöneticilerinin görüşlerine yer verdiği "Riskteki Küresel Büyüme" raporunda dünya ekonomisi ve Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hükümetlerin üzerinde durması gereken en önemli konunun girişimcilere ilham vermek olduğunu vurgulayan Best Buy tepe yöneticisi, politik şiddet ve kısıtlayıcı önlemlerin de ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Ortadoğu'daki risk ve imkanların iç içe olduğunu kaydeden Willett, burada Türkiye'ye özel bir parantez açtı ve övgüyle bahsetti. "Ortadoğu, müthiş fırsatların olduğu bir bölgedir. Türkiye'nin büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum, İstanbul hem Avrupa hem de Asya'da bulunan tek kent. Türkiye'ye perakendeciliğe ve Türkiye'den kaynak temin etmeye gidiyoruz. Yapılması gerekenin bu olduğunu düşünüyorum. Bir ülkeye gidiyorsunuz ve şunu söylüyorsunuz: Onlara ne sunabiliriz ve onlardan ne öğrenebiliriz?"

Dünya Ekonomik Forumu, geçtiğimiz haftalarda Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki Dalian'da düzenlenen 'Yeni Şampiyonlar' Yıllık Toplantısı" için "Küresel büyüme ve risk" başlıklı bir rapor hazırladı. İş, akademi ve siyaset çevrelerinden temsilciler ve yükselen piyasalarla hızlı büyüyen sektörlerden CEO'ların görüşlerine dayanarak hazırlanan raporda, Türk ekonomisinin son yıllarda sergilediği performansa dikkat çekildi. "Gözlemcilerin Vietnam, Endonezya, Meksika ve Türkiye'nin özellikle iyi konumda olduğu görüşleriyle birlikte, gelecek dönemde büyümede yeni şampiyonların sayısının katlanması olasılığı bulunmaktadır." denilen raporun "Küreselleşmenin sevk edilmesi" bölümünün "Gelecek 10 yıl" alt başlığında ise Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan "BRIC" ülkeleri arasında gelişen ticari entegrasyonun gelecek on yıldaki ekonomik büyümeyi sürüklemesinin beklendiği ifade edildi.

Raporda ayrıca dış ticaret fazlası verdikleri için kasalarında ciddi anlamda nakit biriken Çin, Rusya ve bazı Ortadoğu ülkelerinin günümüzün önemli küresel finansörleri haline geldiklerine işaret edildi. "Bu gelişme, Çin firmalarının devralma ve birleşmeyle dışarıda genişlemeleri gibi şimdiden, değişik varlıklara yatırım yapan bağımsız fonların son dönemlerde ortaya çıkışı şeklinde gelişmelerle açık seçik ortaya çıkmıştır." denilen çalışmada, ortaya çıkan yeni zenginlik alanlarının piyasaların büyümesi açısından da giderek belirleyici olacağının altı çizildi.

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2008 Cumartesi 15:23:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?