22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Bilim, yüksek yaşamın peşinde

Kuzey Buz Denizi altındaki kayalık bir tepede keşfedilmemiş bir yaşamdan şüphelenen bilim insanları 'dibe' inmeye hazırlanıyor. En büyük ipucu bölgedeki farklı organizmalar...

Bilim insanları donmuş Kuzey Buz Denizi altındaki dik ve kayalık Gakkel Tepesi'nde keşfedilmemiş bir yaşam olduğundan şüpheleniyor ve yeni geliştirilmiş robotları kullanarak Grönland'la Sibirya arasında bulunan gizemli tepeyi incelemeyi planlıyor.


Cod Burnu'ndaki Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nden uzmanlar, tepedeki 40 günlük keşfe 1 Temmuz'da başlayacak. Robotlar, bölgeyi araştıracak ve su altındaki tepede yaşam izi bulmaya çalışacak. Biyolog Tim Shank, araştırma için, "İlk defa Avustralya'ya gitmek gibi, orada olduğunu biliyorsunuz, ama orada ne yaşadığını bilmiyorsunuz" diyor.


Gakkel Tepesi, Grönland'la Sibirya arasında, Kuzey Amerika ve Avrasya tektonik tabakaların sürekli birbirlerinden uzaklaştığı bir yerde. Bilim insanları, orada yeni bir yaşam bulunabileceğini düşünüyor, çünkü bu tektonik sınırlarda yeryüzü kabuğundan yükselen sıcak magma okyanus suyuyla etkileşime giriyor. Keşif gezisinin baş araştırmacısı Robert Reves-Sohn, Gakkel'in olduğu Antarktik havzasında bulunan organizmaların diğer organizmalara benzemeyen bir şekilde evrimleştini, bu organizmaların son 25 milyon yıldır diğer okyanusların derin sularındaki yaşamdan uzak durduğu bilgisini veriyor.

Kâşif robotlar işbaşına!


Yeni organizma arama işi, ikisi buz altında navigasyon yapmak üzere tasarlanmış üç robotla yapılacak. Her biri 450 bin dolara mal olan Puma ve Jaguar isimli robotların misyonu, bilim insanlarının gelecekte yapmayı umduğu, Jüpiter uydularından Europa'nın buzunun altındaki keşif misyonuna benziyor.


Projenin baş mühendisi Hanumant Singh, robotların 5 bin metre derine inip örneklerin fotoğrafını çekme ve onları toplamak üzere inşa edildiğini açıklıyor. Ancak, projenin başarılı olamaması ve robotların kaybedilmesi ihtimali de bulunuyor. Singh, yeni organizmalar bulma heyecanı ve Antarktika'daki jeolojiyi anlamanın robotların riske girmesine değdiğini söylüyor. Singh, "Robotu kaybetme olasılığımızın olduğunu biliyoruz ama buna değececek" diyor.

radikal
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2007 Salı 12:41:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?