26
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Bilim adamlarını çekecek

Alaton biyoteknolojide devrim yapıp ‘söylemden eyleme geçişi’ tetikliyor

Geleceğin biyoteknolojide olduğuna inanan İshak Alaton’un yarattığı proje, ABD ve Avrupa’daki Türk bilimadamlarını Türkiye’ye çekecek. Alaton liderliğinde 20 Türk bilimadamı Avrupa merkezli bir fon kurdu. Alaton, “Fon 1 milyar dolara ulaştı, proje bekleniyor. Söylemden eyleme geçiyoruz” dedi.

Biyoteknolojinin hızla gelişeceğini ve geleceğin sektörü olacağını öngören Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton’un yarattığı proje, Türkiye’yi bir biyoteknoloji merkezi haline getirecek. Alaton liderliğinde dünyada söz sahibi olan 20 Türk doktor, Alvimedica adlı bir şirket kurdu. Merkezi Danimarka olan bu şirket yüzde 100 Türk sermayesine sahip. İshak Alaton’un yönetim kurulu başkanı olduğu şirket ilk yatırımını Çatalca’da ilaçlı stent üreten bir fabrikaya yaptı. Alaton, bu şirketin kurulmasıyla söylemden eyleme geçişin tetiklendiğini belirterek, “Türk bilim adamları Danimarka ve İsveç’te bir fon kurdular, bu fon 1 milyar dolara ulaştı. Şu ana kadar sadece 25 milyon doları kullanıldı. Geri kalanı proje bekliyor” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı, tıp alanında teknoloji geliştiren Alvimedica’nın desteğiyle, Ulusal İnovasyon Girişimi ile Türk Amerikan Bilim Adamları ve Akademisyenler Derneği’nin (TASSA) katkılarıyla düzenlenen “Yaşam Bilim ve Sağlık Teknolojilerinde Yenileşim ve Çözüm Ortakları Kurultayı” başladı.

Türkiye yarışta önde

Kurultayda konuşan Alaton, 2050’li yıllara gelindiğinde 60 yaş üstü insanların oranının yüzde 36’ya çıkacağına dikkati çekerek, gıda ve enerji kaynaklarının sıkıntıya gireceğini, esas eksikliklerin ise biyoteknoloji alanında yaşanacağını bildirdi.

Biyoteknolojide yapılacak olan yatırımların 2020 yılında 7, 2050 yılında ise 18 kat artacağına işaret eden İshak Alaton, Amerika’daki Türk asıllı bilim insanlarıyla konuştuğunu ve herkesin çokkutuplu bir dünyanın ortaya çıkmaya başladığını anladığını dile getirdi. Alaton, 21. asrın 2001 yılında bittiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Dünya çokkutupluluğa doğru gidiyor. Bugün dünyanın en iyileri sadece ABD’den değil Japonya’dan, Singapur’dan geliyor. Türkiye bu yarışın neresinde? Türkiye de bu yarışın içinde ve en önlerde. Umutlarınızı yeşertmek istiyorum. Türkiye’ye dönün. Siz çok şanslı insanlarsınız. Eyleme geçiş tetiklendi. Türk bilimadamları Danimarka ve İsveç’te bir fon kurdular. Bu fon 1 milyar dolara ulaştı. Şu ana kadar sadece 25 milyon doları kullanıldı. Geri kalanı proje bekliyor. İlk önce Yeşilköy’deki biyoteknoloji merkezini satın aldılar. 25 milyon dolarlık yatırımla Çatalca’da bir biyoteknoloji fabrikası kuruldu.”

NOBEL TIP ÖDÜLÜNÜ BİR TÜRK ALACAK

İshak Alaton, tanıştığı ve ismini vermediği bir Türk bilimadamı için, “Düşündüğüm birisi var, en geç 5 yıl içinde Nobel Tıp Ödülü’nü alacaktır” dedi. Alaton, hem doktoru hem de dostu olan Dr. Mehmet Öz’ün mesleğinin ticari hale gelmesi nedeniyle cerrahlığı bırakacağını anlattı.

‘Vadi’yi ABD’den geri dönen Türk bilimadamları kuracak

Alaton, bilim insanlarının çalışmalarının meyvesini vermeye başladığını belirterek, Türkiye’de de dünyanın en iyi “ilaçlı stent”inin yapıldığını ve Mart ayında da piyasaya çıkacağını söyledi. Türkiye’nin önümüzdeki 5 sene içinde biyoteknoloji dalında dünyanın en önünde koşacak ülke olacağına inandığını kaydeden Alaton, “Alvimedica olarak Çatalca’da bir Ar-Ge merkezi, biyoteknoloji vadisi oluşturmak istiyoruz. Bu büyük projede Amerika’dan dönen Türklere öncelik verilecek. Dünyada para çok. Para gidecek yer arıyor, yeter ki iyi bir fikriniz olsun” şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2009 Çarşamba 21:28:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?