22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Bilim insanlarına 'iklim' rüşveti

İngiliz The Guardian gazetesi, petrol devi ExxonMobil tarafından finanse edilen bir Amerikan kuruluşu olan The American Entreprise Institute'un (AEI) BM tarafından 1988'de kurulan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubunun bugün açıklanması beklenen raporuna itiraz etmeleri için bilim adamları ve ekonomistlere 10 bin dolar para verdiğini yazdı. 

Haberde, AEI'nin ABD, İngiltere ve diğer ülkelerdeki bilim adamlarına, hafta başından beri 130 ülkeden 500 delegenin her kelimesi üzerinde pazarlıklar yaparak hazırladığı rapordaki eksiklik ve kusurlar konusunda ısrar eden makaleler karşılığında para vaat eden mektuplar gönderdiği belirtildi.

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu, 1988 yılında BM tarafından oluşturulmuştu. İklim değişiklikleri konusunda bilim çevrelerinin bütününün oluşturduğu en geniş uzmanlar grubu olarak kabul edilen grup, ilk raporunu 2001'de yayımlamıştı.

Haberde, AEI'nin, grubun raporunda her türlü akılcı eleştiriye muhalefet ettiğinden ve analitik çalışmaya ters düşen üstünkörü sonuçlar çıkardığından yakındığı, bu yüzden de bunu kınayan makaleler toplama arayışına girdiği belirtildi. AEI üyesi Kenneth Green de bu mektupların gönderildiğini doğrulayarak, verilen yanıtların da bir dergide yayımlanacağını söyledi.





aa
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2007 Cuma 15:08:22
Güncelleme :2 Şubat 2007 Cuma 15:40:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?