16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Bilinen tüm canlı türleri araştırılıyor

Bilim adamları, dünyadaki bilinen bütün bitki ve hayvan türlerini kapsayan bir ansikopediyi internette oluşturacaklar. “Yaşam Ansiklopedisi” diye anlandırılan proje, dünyanın önemli bilim kurumlarının katkısıyla oluşacak ve herkese açık olacak.

100 milyon dolarlık projeden, biyoloji ödevini yapan çocuklardan soyları tükenme tehlikesi içindeki türleri korumayı amaçlayan hükümetlere kadar herkesin faydalanabileceği belirtiliyor. Projenin mimarlarından James Edwards, “Yaşam Ansiklopedisi”‘nin bilinen tüm türleri kapsayacağını söylüyor.

Ücretsiz ulaşılabilecek ansiklopediye, keşfedilecek yeni türler de sürekli eklenecek. 10 yılda tamamlanması beklenen proje, interaktif bir hayvanat bahçesi görünümünde olacak. Bitki ve hayvan türlerinin fotoğrafları, haritalar ve videolar bulunacak.

Ansiklopedi kirlilik, küresel ısınma ve yaşam alanlarının tahribatı yüzünden yok olma tehlikesi içindeki türlerin belirlenmesine de yardımcı olacak.

Ansiklopedinin toplamı 300 milyon internet sayfasını aşacak. Sayfalar uç uca eklendiğinde, ekvatoru iki kez dolaşacak. Sayfalarda ana bölümler bilimadamlarınca yazılacak. Amatörler ise kendilerine ayrılmış özel bölümlere yazacaklar.


Birçok önde gelen araştırma kurumunun desteklediği ansiklopedi projesi 25-30 kadar uzman tarafından yönetilecek. Şimdiden proje için iki vakıftan 12.5 milyon dolar toplandı. Bu paran ilk iki buçuk yılda harcanacak.

Bilim adamları 10 yıl önce canlı türlerinin yalnızca listesini yapmaya calışmış ancak başarı kazanamamışlardı. Şimdi daha gelişmiş internet arama motorları ve daha büyük mali kaynaklarla ansiklopedinin tamamlanması umuluyor.
NTV
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2007 Çarşamba 22:02:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?