25
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Bilişim ve telekom için özel İK sitesi

Bilişim ve telekom sektörü için İK sitesi

Jobula.com bilişim ve telekomünikasyon alanına özel bir insan kaynakları portalı. 100 bin CV ve 250 şirketin yer aldığı site, bu alanda iş arayanların daha etkili ve sektörel bir CV hazırlamasını sağlıyor.

Jobula 5 senedir bilişim-telekom sektörünün veritabanı olarak büyüyen bir portal. Markalaşması ise 3 sene kadar sürmüş. 2007 yılının eylül ayında jobula.com portalı açılmış. 2008 eylülünde de şirketleşmiş ve Jobula İnsan Kaynakları olmuş. Jobula Genel Müdürü Erdal Büyük Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu. İnsan kaynaklarına da özel bir ilgisi var. Kendi için iş ararken diğer kariyer sitelerinde bilişim sektöründekilerin kendilerini ifade edebilecekleri bir derinlik olmadığını görmüş. "Kariyer sitelerinde bilişim adı altında 5 iş alanı var genelde. Jobula’da 19 iş alanı bunların altında da 200 farklı alan var. Aday kendisini bir ya da birkaç yere koyabiliyor. Bizim sektörde C++ dediğinizde kendinizle ilgili herşeyi anlatmış olursunuz, bu da kendi başına bir iştir. Kariyer seviyelerine göre uzman, yönetici, orta düzey yönetici gibi seçeneklere çok rahat ulaşılabiliyor. Ufak şirketler de sektörel bir karışıklık olmadan anasayfamızda yer bulabiliyorlar kendilerine. İşverenler de adaylara çok kolay ulaşabiliyor."

250 şirket, 100 bin CV

Jobula’ya ilan veren 250 şirket var. İlanlar İstanbul ağırlıklı. Büyük, Ankara ve İzmir’den de ilan olduğunu ama sektörün yüzde 70’inin İstanbul’da yer aldığını söylüyor. Jobula’da kayıtlı 95 bin 100 bin arası CV var. Bu CV’lerin sahibi bilişimci, üniversite mezunu ve ağırlıklı olarak İstanbul’da olan kişiler. Jobula ilan verme yanında seçme yerleştirme danışmanlığı da yapıyor. Katma değer hizmetleri de var. Sadece bir ilan verip eleman bulunabiliyor ya da o ilan üzerine özgeçmiş, referans kontrolü gibi katma değerli hizmetler istenebiliyor.

En çok yazılımcı aranıyor

Kriz döneminde adaylardan eğitime ciddi bir talep gelmiş. Büyük, veri tabanlarındaki adaylara sektörde o an çok istenen pozisyonlar için eğitim firmalarıyla anlaşarak, bu eğitimleri önermeyi düşünmüş. Büyük, sektördeki eğitim ihtiyacını bu şekilde kanalize etmiş olduk diyor. Adaylar bu bireysel eğitimlerin masraflarını kendileri karşılıyor. Yazılım tarafında java eğitimleri, iş zekası tarasında SPSS, SAP ve network eğitimleri düzenlemişler. Eğitimler 1 ayla 5 ay arasında değişiyor. Şirketlerin bu eğitimler sayesinde belli bir kalitede eğitim almış kişileri bünyelerine katmış olduklarını belirten Büyük, bilişim eğitimi konusunda seçici davrandıklarını da vurguluyor. "İlk 10 içerisindeki, bizim dilimizi konuşabilen seviyedeki yerlerle çalıştık."

Büyük, eğitim bittikten sonra mentorluk desteği verdiklerini de ekliyor. "Sektördeki genel müdür yardımcısı seviyesindeki çalışanlar bu eğitimlerden mezun olan öğrencilere 1 sene mentorluk desteği veriyor. Kendi kariyerleriyle ilgili karar alması gereken bir durum varsa bunu mentore aktarıyor. Şöyle bir teknolojiyle ilgileniyorum geleceği var mıdır, şöyle bir şirket var burada çalışsam uygun mudur diye sorup mentor desteği alabiliyorlar."

Yeni pozisyonlar açıldı

Jobula, adaylara kariyer danışmanlığı da yapıyor. Bu eğitimlerin adaya gerçekten faydası olacak mı, eğitimi aldıktan sonraki 5 sene için kariyer planı neler olmalı, eğitimin faydalı olması için neler yapılmalı, üstüne hangi eğitimleri almalı gibi soruları da adaylarla cevaplıyorlar.

Bilişim sektöründe en gözde ilanlar yüzde 36 ile yazılım, ardından yüzde 20 ile sistem & ağ, sonrasında yüzde 12 ile satış, yüzde 10 ile ERP, yüzde 7 ile iş analizi ve yüzde 5 ile proje yönetimi alanında.

Sektörde mayıs ayından beri hareketlenmeler olduğunu söyleyen Büyük, yeni pozisyonlar açıldığını, bunun da çok umut verici olduğunu söylüyor. "Yeni ilanlar almaya başladık. Yaz dönemi zor geçer aslında ama bu yaz geçen yaza göre daha iyi durumdayız. Geçen bahar düşüş yaşarken bu bahar yükselme yaşadık. Üst ve orta düzey yönetici pek aranmıyor. Uzman, uzman yöneticiler, takım lideri, yazılım geliştirme yöneticisi en çok aranan kişiler. Yani işin içinden gelip yönetici olmuş kişiler şu sıralar daha çok aranıyor."


 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2009 Pazar 18:26:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?