19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Bilişimde küçülme başladı

Bilişim sektörü, 2008'in ilk çeyreğinde geçen yıla göre daralma gösterdi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Gama Bilgisayar Genel Müdürü Erdal Aksünger , son dönemde yaşanan durgunluğun bilişim sektörüne etkisini gösterdiğini; yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre önemli miktarda daralmanın görüldüğünü vurguladı.

Aksünger, son yıllarda talebi hızla artan donanım ürünlerinde firmaların 2008 ile birlikte alımlarını yavaşlattığını kaydetti. Bireysel pazarda önemli bir değişiklik gözlenmediğini, ancak kurumsal pazarda alımların ertelenmeye başladığını dile getiren Aksünger, "Geçen yıl, önceki yıla göre yüzde 25 artışla PC ve dizüstü bilgisayar satışı 2 milyon 600 bin adetlere ulaşmıştı.

Özellikle dizüstü bilgisayarda 750 bin adet olan satış miktarı, bir yılda 1 milyon 190 bine yükseldi. Ancak 2008 yılı ilk çeyreğinde ekonomide durgunluk beklentisi piyasada da etkisini göstermeye başladı. YTL'nin değerindeki düşüşler ve ABD kaynaklı durgunluk beklentisi, firmaları alımlarını ertelemeye itiyor. Kamu harcamalarının kısılması amacıyla devlet alımlarının durması da buna eklenince, sektör satış hacmini önemli miktarda daralttı" dedi.

Aksünger ayrıca, döviz kaynaklı ertelemenin kısa sürede sona erebileceği, ancak dış kaynaklı durgunluğun sektör üzerinde kalıcı etkiler bırakabileceğine dikkat çekerek sektördeki durgunluğun genel ekonomiye ilişkin "rahatsız edici sinyaller'' verdiğini açıkladı. Sektörde büyük sermaye gruplarının bankalarla yaptığı kredi kartı kampanyalı satışların haksız rekabete neden olduğunu, küçük ve orta büyüklükteki grupların, durgunlukla birlikte rekabet yapısı nedeniyle zor bir dönem geçirdiğini aktaran Aksünger, Türkiye çapında irili ufaklı birçok firmanın bu nedenle faaliyetine son verdiğini dile getirdi.

Yazılım sektöründe faaliyet gösteren Netsis Genel Müdürü Murat Ihlamur da siparişlerde kısmi daralmaların görüldüğünü, sektörde "kaygılı bir bekleyişin'' hâkim olduğunu belirtti

AA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 08:09:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?