19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Bir haftada 2 milyon kişi

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Üçüncü Nesil teknolojinin başladığı 30 Temmuz ile 6 Ağustos arasında 3G abone sayılarının iki milyona ulaştığını açıkladı. Bu rakamın beklentilerinin üzerinde olduğu için kendilerini sevindirdiğini belirten Ciliv, "Yıl sonunda ise 3G abone sayımızın 3,6 milyona ulaşmasını bekliyoruz." dedi.

Bir haftada görüntülü konuşan kişi sayısının da 1 milyonu aştığını ifade eden Ciliv, bu sürede veri trafiğinin yüzde 48'inin de 3G aracılığı ile yapıldığını söyledi. 30 Temmuz'dan sonra Turkcell'in 'vınn 3G modemi'ne olan talebin 11 bine ulaştığını ifade eden Turkcell Genel Müdürü, şubelere gelen yoğun talep dolayısıyla bu modemde stok sıkıntısı yaşamaya başladıklarını, kimi şubelerde kuyruklar oluştuğunu kaydetti.

Turkcell'in 2009 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını İstanbul'da açıklayan Genel Müdür Ciliv, bu hızlı ve sevindirici tablonun Türkiye'nin iletişime ne denli açık olduğunu gösterdiğini söyledi. Gelen yabancıların ülkeleriyle irtibata geçmek için 3G'ye yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti. En çok Alman, Hollandalı, Fransız, İsveç ve Norveçli turistlerin 3. Nesil'i kullandığını belirten Ciliv, "Türkiye mobil teknolojide ABD ve birçok Avrupa ülkesinin ilerisinde. Bizim aracılığımızla ülkeleriyle görüşenler, kesintisiz konuştuklarını görünce şaşırıyor." dedi. "3G fiyat tarifesi ucuz fakat bu teknolojiyi taşıyan cep telefonları pahalı. Bunun için çözümünüz var mı?" sorusuna Ciliv şu karşılığı verdi: "Kesinlikle. 3G teknolojisi ile uyumlu ve ucuz telefonlar yakında piyasaya çıkacaktır. Biz bu teknolojiyle uyumlu telefonların fiyatlarının da düşmesini bekliyoruz. Zaten iki yıl sonra ikinci nesil cep telefonu üretimi bitecek. Bu sebeple 3G ile uyumlu, 299 liralık ve taksit seçenekleri ile cep telefonları satmaya başladık."

EN ÇOK GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA İNEGÖL'DEN

Görüntülü konuşmanın başladığı bir haftada ortaya çıkan sonuçlar da ilginç. Buna göre, en fazla görüntülü konuşma Bursa'nın İnegöl ilçesinden yapıldı. Bu kenti Hatay takip etti. Görüntülü konuşmanın en çok tercih edilidği diğer yerler şunlar: Sultanbeyli, Yalova, Silivri, Elazığ, Gaziosmanpaşa, Gölcük, Beyoğlu, Ümraniye.

Rakamlarla Turkcell

Toplam abone sayısı 36 milyon.

Abonelerin 2 milyonu 3G'ye geçti.

2009 birinci çeyrekte 7,8 milyon olan faturalı abone sayısı 8,6 milyona çıktı.

Turkcell'in abone başı aylık ortalama geliri bir önceki çeyreğe göre yüzde 9 artışla 18,6 lira oldu.

Abone başı aylık kullanım dakikası yüzde 38'lik artışla 127,9 dakikaya ulaştı.

Vergi öncesi kâr, yüzde 10,9'luk düşüşle 709 milyon TL oldu.

Net kâr 2008'in 2. çeyreğine göre yüzde 26,2 düşüşle 389 milyon lira olarak gerçekleşti.

Altı aylık geliri 2,2 milyar lira

Turkcell Genel Müdürü Ciliv, 2009'un ikinci çeyreğinde mobil pazarda 802 bin abonelik daralma yaşandığını açıkladı. Buna rağmen Turkcell'in sadece 43 bin abone kaybettiğini vurgulayan Ciliv, aynı çeyrekte faturalı abone sayısını 840 bin kişi artırdıklarını söyledi. Bu çeyrekte Turkcell Grup, gelirlerini geçen yıla göre yüzde 1,1 oranında artırarak 2,2 milyar liraya çıkardı. "En dibe vurduğumuz dönem 2009 yılı birinci çeyreğiydi." diyen Turkcell Genel Müdürü, ikinci çeyrekte çok iyi bir performans sergilediklerini söyledi.

Ciliv, büyümeyle birlikte yatırımlara da devam edeceklerini ifade etti. Bu sebeple Türkiye'ye komşu olan ülkeler, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa ile yakından ilgilendiklerini açıkladı. Süreyya Ciliv, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun nisan ayında aldığı ara bağlantı (Avea veya Vodafone'dan Turkcell'i aramak) indirim kararı sonrasında bu tür konuşmalardan elde ettikleri gelirlerde yüzde 30 düşme yaşandığını belirtti. Ancak konuşma süresinin uzamasıyla kâr etmeye devam ettiklerini ifade etti. Ciliv'in değindiği bir diğer konu da devletin iktisada doğrudan müdahale ettiği politikalar oldu. "Regülasyon rakiplere nazaran Turkcell'e daha sert." diyen Ciliv; ancak, regülasyona güvendiklerini, devletin adil bir ortam oluşturmak için çabaladığını, bu sebeple iyi niyetli olduklarını ifade etti.
 

Arif Bayraktar - Zaman
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2009 Cuma 18:13:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?