18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

BlueGene/L birinciliğe çok yakın

BlueGene/L, halen IBM’in Minnessota’daki laboratuvarlarında deneme aşamasında. Süperbilgisayar gelecek yıl yapımı tamamlandığında ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Lawrence Livermore National Laboratory’ye gönderilecek. Süperbilgisayarların ulaştıkları hızların listelenmesi için, bu hızı uzun vadeli olarak sürdürmesi gerekiyor. Halen dünyanın en hızlı süperbilgisayarı Japonya’da deprem araştırmaları için kullanılan 35.86 petaflop hızındaki NEC yapımı Earth Simulator.

Mannheim Üniversitaet ve University of Tennessee tarafından hazırlanan dünya süperbilgisayarlar listesi açıklanmadan önce, bilgisayar üreticileri makinelerinin ulaştıkları hızları duyuruyorlar. IBM, BlueGene/L’in daha önce de saniyede 36 trilyon işlem kapasitesine ulaştığını açıklamıştı. NASA da, Ames Araştırma Merkezi’nde bulunan SGI-Intel yapımı Columbia süperbilgisayarının 42 trilyon işlem kaydettiğini duyurmuştu. Columbia bir sonraki denemede 51.9 petaflop hızına ulaşarak listede iddialı olduğunu kanıtladı.
       

BlueGene/L halen TOP500 listesinde 11.68 petaflop ile dördüncü sırada bulunuyor. Gerek BlueGene/L, gerekse Columbia’nın yapımı henüz tamamlanmadı. BlueGene/L halen nihai halinin yaklaşık dörtte biri büyüklüğünde. Yapımı bittiğinde bir tenis sahasının yarısı büyüklüğünde olacak süperbilgisayar, Earth Simulator’ın 28’de biri kadar enerji tüketecek. Toplam 131 bin 72 CPU ile makine, yapımı bittiğinde 360 teraflop hızına ulaşacak. Enerji bakanlığına bağlı çalışacak olan BlueGene/L, nükleer silahların incelenmesinde kullanılacak.

Earth Simulator’un 2002 yılından beri dünya liderliğini elinde tutması, ABD’deki bilgisayar çevrelerini endişelendiriyordu. Süperbilgisayarlar teknolojik prestij kadar, ulusal güvenlik için de büyük önem taşıyor. ABD savunma çevrelerinin süperbilgisayar yarışlarını yakından takip ettikleri ve bir ulusal onur meselesi olarak algıladıkları biliyor. ABD Enerji Bakanı Spencer Abraham, BlueGene/L’in nükleer silahlar ile ilgili karmaşık problemlerin çözümünde kullanılacağını açıklamıştı. Bakan Abraham sık sık süperbilgisayarların bir ülkenin bilimsel üstünlüğünün bir göstergesi olduğunu dile getiriyor. 
Süperbilgisayar arenasında Hewlett-Packard halen en çok makinesi bulunan şirket. IBM’in hızla güç kazandığı pazarda, Cray ve SGI adı sıkça rastlanan şirketler.
NOT: 1 teraflop, bir saniyede 1 trilyon işlem

ntv-msnbc
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2004 Cumartesi 17:02:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?