19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Bu yataklar depremden koruyacak

Düzce Üniversitesi (DÜ) Teknik Eğitim Fakültesi (TEF) öğrencileri tarafından, depremlerden korunmayı sağlayan deprem yatakları üretildi. 3 farklı modelde planlanan deprem yataklarının üzerindeki kapaklar, sarsıntı anında kapanarak, insanlara en az 10 günlük bir yaşam alanı oluşturacak. DÜ TEF Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Başkanı Yard. Doç. Dr. Mehmet Budakçı, şu anda maketini yaptıkları deprem yataklarının, insanları depremden koruyacağını belirtti. 

Düzce'nin deprem kuşağında olduğunu söyleyen Mehmet Budakçı, "17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerine insanlar, yataklarında yakalandı. Biz de bunu dikkate alarak deprem yatağı yaptık. Mobilya tasarımı yaptığımız derste, öğrencilerden de talep gelmesi nedeniyle böyle bir projeyi hayata geçirdik" dedi. 

Deprem yatağını, tabiatta yaptıkları incelemeler sonrasında projelendirdiklerini kaydeden Budakçı, "Bir tırtılın kozasını, bir istiridyenin kendisini dış etkenlere karşı muhafaza etmesini inceledik. Bu yatakları genel manada oldukça dayanıklı olan titanyum karışımı çelikler kullanarak hazırladık. Yatağı oluştururken, bir insan enkazda kaldığında nelere ihtiyaç duyar, ne gibi sıkıntılar yaşar? bunları da dikkate aldık. Enkazın altından 3-4 gün sonra canlı çıkan insanlarla karşılaştık. Bunu da düşünerek yatakları, içinde insanların yaşayabileceği, yemek, haberleşme, hatta tuvalet ihtiyıcını giderebileceği şekilde projelndirdik" diye konuştu. 

Ortaya çıkan çalışmadan memnun olduklarını belirten Budakçı, enkazda kalan bir kişinin, bu yatak sayesinde 10 gün yaşayabileceği şekilde hazırladığını söyledi. Yatağın işleyişi hakkında bilgi veren Budakçı, "Çalışma sistemi çok basit. Deprem esnasında, yatak üzerindeki kapaklar, titreşim algılayıcısı sayesinde kapanıyor ve kişiyi koruyor. Bu yatağı sadece deprem amaçlı değil, diğer doğal afetlerde de kullanabileceğiz" şeklinde konuştu. 

Budakçı, yatakların 3 ayrı modelde hazırlandığını da söyleyerek, "Yataklardan biri Tırtıl Yatak. Bu yatak, bir tırtılın koza haline gelmeden önceki görüntüsünü ifade ediyor. Deprem esnasında içinde bulunan sensörlerle yatağın tırtıl fonsiyonu veren kabuk dokuları öne doğru haraket ediyor. İstiridye modelinde ise yine içinde bulunan sensörler vasıtasıyla üzerinde bulunan kapak kapanıyor. Son model olan uzay yatak. Bu da uzay filmlerinden esinlenilerek tasarlandı. Yine deprem esnasındaki titreşimlerde sensörler harakete geçerek kapanıyor. Üç yatakta da insanlar 10 gün boyunca rahatlıkla yaşayabiliyorlar" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2006 Cumartesi 14:08:09
Güncelleme :11 Kasım 2006 Cumartesi 15:59:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?