19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Bu zili sadece çocuklar duyabiliyor!

Cep telefonları için sadece çocukların duyabildiği yüksek frekanslı zil sesi üretildi. Bu zil sesini duyamıyorsanız 30'unuzu aşmışsınız demektir.

ABD'de yayımlanan 'The New York Times' gazetesi, New York'lu öğrencilerin, yaşlı öğretmenlerinin duyamadığı yüksek frekanslı bir zil sesi icat ettiklerini duyurdu.

Öğrencilerin, derslerde cep telefonlarını açık tutabilmek için buldukları zil sesi, 17.000 Hz yükseklikteki frekansta çıkıyor ve 30 yaşını aşmış kişiler tarafından duyulamıyor.

Üniversite öğrencilerinin büyük bir çoğunluğunun 30 yaşını aşmamış olduğu düşünülürse zil sesi öğrenciler arasında çok popüler olacağa benziyor.

Büyük problem

Bu aynı zamanda duyma yitimi için iyi bir yaş araştırması. Zira insanlar yaşlandıkça duyma yetisini kaybederken, 50 yaşını aşan kişiler 12.000 Hz'den yüksek frekanstaki sesleri duyamıyor.

Harvard Tıp Fakültesi'nin araştırmasına göre 65 yaşını aşan kişilerin yüzde 24-40'ı duymada sorun yaşarken, 85 yaşını aşmış kişilerin yüzde 30'unun en az bir kulağı kesinlikle duymuyor.
CNN TURK
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2006 Çarşamba 13:04:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?