20
Mayıs
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ

'Cep' her şeye yeter

Fotoğraf çekmekten müzik dinlemeye, bankacılıktan internet erişimine birçok işe yarayan cep telefonları çok yakın gelecekte her alanda çalışacak

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) yönetim kurulu üyesi Caner Özgül, cep telefonlarının geleceği hakkında geniş kapsamlı bir açıklama yaptı. Özgül, cep telefonlarının kişilerin iletişimini sağlaması işlevinin yanında, fotoğraf ve video çekme, müzik çalma, radyo dinleme, yön bulma, elektronik aletleri uzaktan kumanda etme, otomobil ve ev alarm sistemini yönetme gibi işlevleri tek başına sağlayabildiğini vurguladı.

Kimliğe gerek yok!
Özgül, cep telefonlarının özellikle kredi kartı kullanımı ve internet bankacılığı işlemlerinde yeni imkânlar sunduğunu da sözlerine ekledi. Gelecekte cep telefonlarının daha yeni işlevler kazanacağını vurgulayan Özgül, "Bir cüzdanda bulunan, para, kredi kartı ve kimlik yerine, cep telefonunu almak yeterli olacak" dedi. Gelecekte "mobil imza"nın hayatı büyük ölçüde kolaylaştıracağını anlatan Özgül, şunları kaydetti:
"Islak imza yerine belgelerin elektronik ortamda imzalanmasına yönelik geliştirilen 'elektronik imza', yerini daha kullanışlı olan mobil imzaya bırakmaya başlıyor. Kimliğiniz yanınızda olmasa bile cep telefonuyla kimliğinizi ispatlayabiliyorsunuz. Aynı sistemle e-devlet işlemleri ve başvurular çok kısa sürede ya da bizzat gitmeden gerçekleşebilecek."

Bir tür 'mini' bilgisayar
3G olarak adlandırılan, üçüncü nesil hizmetler sayesinde internet kullanımının cep telefonlarının ayrılmaz bir parçası haline geleceğini belirten Özgül, "Gittikçe bilgisayarların işlevlerini kazanan cep telefonları sayesinde, şu an bilgisayarda internet aracılığıyla yapılan her şey cepten yapılır hale gelecek. Ayrıca, televizyon izleme gibi yeni imkânlar da ortaya çıkacak" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2008 Salı 13:23:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?