22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Cep'te yeni numara dönemi

Cep telefonu abonelerinin mevcut numaraları ile başka operatöre geçebilmelerinin yolunu açan "Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, mobil numaralar numara taşınabilirliği kapsamında olacak. İşletmeciler, numara taşınabilirliğini sağlamakla yükümlü olacak.

NMT (Nordic mobil telefon sistemi) ile GMPCS (küresel mobil telefon sistemi) hizmeti için kullanılan abone numaraları taşınabilirlik kapsamında olamayacak. Ancak, söz konusu hizmetleri sunan işletmeciler de taşınmış numaralara doğru başlattıkları çağrıların abonenin hizmet aldığı şebekeye yönlendirilmesini temin etmekle yükümlü olacak.

Aboneye tahsisli numara, numara ile ilişkili abonelik devam ettiği sürece taşınabilirlik kapsamında yer alacak.

Numara taşıma işlemi, talep edilmesi halinde gerçekleştirilecek.

Taşınmış numaralara ilişkin olarak yetkilendirme ücreti kapsamında alınan numara ücreti, numaranın tahsisli olduğu işletmeci tarafından ödenecek.

Numaranın tahsisli olduğu işletmeci, kendisinden taşınmış olan numarayı, ilgili abonenin alıcı işletmeci ile aboneliği sona erip, söz konusu numara alıcı işletmeci tarafından kendisine iade edilmediği sürece, bir başka abonesine tahsis edemeyecek.

Taşınan numara, alıcı işletmeciden başka birine devredilmeyecek.

Numara taşınabilirliği kapsamında aboneye doğrudan yansıyabilecek ücretler, abonelerin bu hizmeti almalarını engelleyici nitelikte olamayacak, verici işletmeci, numarasını taşıyan aboneden herhangi bir ad altında bir defalık veya dönemsel olarak ücret talep edemeyecek, işletmeciler arası ücretler Yönetmelik hükümlerine aykırı olmayacak şekilde işletmeciler arasında karşılıklı müzakere edilerek serbestçe belirlenecek.

Alıcı işletmeci, şebekesine numarasını taşıyan aboneden, abonenin bu hizmetten yararlanmasını engellemeyecek bir defalık ücret talep edebilecek. Kurum, gerekli görmesi halinde aboneden alınacak söz konusu ücretle ilgili düzenleme yapabilecek.


aa
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2007 Perşembe 12:51:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?