22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Çin internet oyunlarına karşı

Çin'in modern yüzünde giderek kalkınan kentler, dikkat çekici dev binalar, iş merkezleri göze çarpıyor, her yerde göstermelik bir tüketim.


Fakat bu gelişmekte olan Çin'in aldatan yüzü. Gerisinde ise büyük bölümünü gelecek neslin oluşturduğu, bambaşka bir dünya yatıyor: İnternet oyunları.

Bu dünya, internet ortamında 30 milyon kullanıcıya bilinmeyen yerlerdeki farklı hayal dünyalarının kapılarını açıyor, bu dünyalarda yaşamanın anahtarlarını sunuyor.

Bunun tipik bir örneği olan Warcraft bir FRP, yani fantezi rol yapma oyunu.

Yüzlerce oyuncu, aynı anda hayali dünyalarda hayali karakterlere bürünerek birbirleriyle mücadeleye girişebiliyor, statü, güç ya da iyileştirme enerjisi gibi çeşitli hedeflere ulaşmaya çalışıyor.

Fakat asıl, gerçek hayatta talih dönüyor, oyunları hazırlayanlar için elbette. Sadece geçen yıl, Çinli oyuncular, hayal dünyasına bu ufak kaçışları için 500 milyon dolar harcamışlar.

İnternet bağımlıları

Bu alanda faaliyet göstermek isteyen Çin hükümeti de kısa süre önce bu sektöre yaklaşık iki milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Oyun uzmanı Jim Sun, hükümetin bu yolla, yerel üreticileri teşvik ederek bu tür oyunların dışarıdan alımını en aza indirmeyi amaçladığı görüşünde.

Fakat bu oyunların sosyal yaşama faturası yüklü.

Oyuncular, saatlerce bilgisayar ekranı karşısında oturup yemek yemek, uyumak gibi gündelik hayatın en basit gereklerini bile yerine getiremez hale geliyor.

Hatta bazıları nihayetinde Pekin'deki internet bağımlılık merkezine yatırılıyor.

Geçen yıl açılan bu merkez, bağımlıların kendi yarattıkları şeytanları öldürüp sağlıklı bir hayat sürmeye başlamalarını sağlıyor.

Çinli yetkililere göre ise böyle bir merkezin varlığı bile, internetin yol açabileceği tehlikeleri anlamak için yeterli.

Kontrolü sağlamak

Hükümet, ülkedeki bu oyun çılgınlığı karşısında, çareyi bu konuda çeşitli düzenlemeler hazırlamakta bulmuş.

Hükümet, geçen yılın sonunda, bu oyunları en fazla kullanan kişileri takibe aldı ve çeşitli yönetmelikler çıkararak oyunların içinde aşırı oynamayı engelleyen bir sistem bulunmasını talep etti.

Yeni sistemin özelliklerinden biri internet ortamında canlandırdığınız karakterin giderek gücünü kaybetmesi. Örneğin, geçtiğiniz her bir aşama ya da öldürdüğünüz her bir düşman karşılığında elde ettiğiniz puanlar, üç saat oynadıktan sonra yarı yarıya azalıyor.

Beş saatten sonra ise hiç puan elde edemiyorsunuz.

Bir hükümet yetkilisi, Click adı verilen yeni yönetmeliğin hem oyuncular hem de ailelerin desteğini kazandığını belirtti.

Bir internet kafe işletmecisine göre ise yönetmeliğin pek bir anlamı yok.

Çünkü oynamak isteyen kâh farklı bir isimle sisteme girerek kâh bir oyundan diğerine geçerek oyun süresini uzatabiliyor.

Hükümet, buna karşılık Haziran ayında yeni bir yetki sistemini uygulamaya sokacak.

Bu sistem, oyuncuların bir isim hakkına sahip olmasını gerçek nüfus bilgilerini kaydederek kurala bağlıyor.

Oyun üreticileriyse bazı istisnai kesimler yüzünden bu sektörün adının lekelendiğini belirterek hükümetin uygulamaları karşısında bağlı oldukları yorumunu yapıyor.

Richard Taylor/BBC
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2007 Cumartesi 12:30:32
Güncelleme :6 Ekim 2007 Cumartesi 12:35:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?