16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Denizler ısınıyor ve yükseliyor

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporuna göre, küresel ısınmanın planktonlardan kutup ayılarına, dünyanın en güney noktasından en kuzeyine kadar, yeryüzündeki canlılar üzerinde beklenen ciddi etkisi ortaya çıkmaya başladı.

IPCC tarafından açıklanması beklenen ve 100'den fazla ülke hükümetinin tayin ettiği 2000 dolayındaki bilimcinin katkılarıyla hazırlanan raporda, "iklimdeki değişiklikler artık tüm kıtalarda fiziksel ve biyolojik sistemleri etkiliyor" denildi.

"Yüzlerce canlı türünün eski yayılma alanları değişmiş, ekosistemler bozulmuş durumda" denilen rapora göre kuzey ve güney kutuplarındaki hayvan ve bitkiler dahil canlı türlerinin yaşam biçimlerinde çok büyük değişiklikler başladı.

Yükselen deniz suları kıyılarda canlı türleri için yaşam alanı yaratan sulak alanları tahrip ediyor. Isınan deniz suları da çeşitli türlerin zengin bir uyum içerisinde yaşadıkları mercan resiflerinin beyazlaşmasına ve ölmesine yol açmaya başladı. Isınan sular ayrıca, denizlerdeki türleri kutuplara doğru yönlenmeye zorladı, Afrika göllerindeki balık miktarlarında da düşüşler oldu.

Rapora göre, yeryüzünün ortalama sıcaklığı 1-2 santigrat derece daha artarsa yeryüzündeki türlerin üçte biri yayılma alanlarını değiştirecek veya tükenecek.

Küresel ısınma da yoksulları vuracak 

Uzmanlar, küresel ısınmanın ölüm oranında artışa yol açacağı ve bundan en çok yoksulların zarar göreceği uyarısında bulunuyor.

Dördüncü raporlarının ikinci bölümünü ortaya koymak üzere 2-4 Nisan 2007'de Brüksel'de bir araya gelecek uzmanlar, sıtma ve deng humması gibi tropikal hastalıkların yayılacağını, ishal, kötü beslenme, polen alerjisi, sıcak dalgaları, fırtınalar, kuraklık ve sellerin bedelini insanların ödeyeceğine dikkati çekiyor.

Uzmanlar, Avrupa'da 2003 yazındaki aşırı sıcakların 16 ülkede 70 binden fazla kişinin ölümüne yol açtığını da hatırlatıyor.

Şubat ayındaki raporda 2100'e kadar dünyanın ortalama 1,8 ila 4 derece ısınacağını söyleyen Hükümetler arası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu, 6 nisanda küresel ısınmanın etkilenenin bölgelere göre sonuçlarını Brüksel'de açıklayacak.

İklim uzmanları, küresel ısınmanın etkilerinin herkes için aynı olmayacağı uyarısında da bulunuyor. Örneğin en çok etkilenecek bölgelerin başında Arktik geliyor çünkü iklim değişikliği özellikle bu bölgeyi vuracak. İklim değişikliğinden fazla etkilenecek olan bir başka bölgeyse Afrika. Uzmanlar, kıtada sağlık sorunları, salgın hastalıklar, su sıkıntısının yanı sıra kıyı bölgelerinde okyanus seviyesinin yükseleceğini ve buna bağlı sıkıntıları dile getiriyor.

Yoksul ülkelerdeyse küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin daha belirgin olacağı belirtiliyor. Uzmanlar sıcaklığa, deng, kolera, sıtmaya bağlı ölümlerde artış görüleceğini ve mevsimin uzamasının da Afrika'da hastalıkların yayılmasına yol açacağını söylüyor.



aa
Yayın Tarihi : 30 Mart 2007 Cuma 09:24:00
Güncelleme :30 Mart 2007 Cuma 12:54:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?