18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Dikkat, cebiniz bloke olmasın!

Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan, telsiz kanunundaki değişikliğin yürürlüğe girmesinin ardından kaçak cep telefonlarını ekim ayı sonuna kadar kayıt altına alacaklarını belirterek, ekim ayından sonra kayıt dışı telefonların sim kartlarının bloke edileceğini söyledi.
Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de 11 milyona yakın kayıt dışı cep telefonu bulunduğunu belirtti. Yeni yasayla bunların kayıt altına alınarak ekonomiye kazandırılacağını ifade eden Alkan, "Bunun yanında cep telefonu gaspı, hırsızlığı, kapkaçı gibi vatandaşlarımızın malına, canına kasteden suçlar artık gündemden çıkacak" dedi.
Telsiz kanunundaki değişikliğin ardından, yaklaşık 10 gün sonra kaçak cep telefonlarıyla ilgili yönetmeliğin yayınlanacağını anlatan Alkan, şöyle konuştu:
"Yaptığımız çağdaş bir uygulama ile bir çok ülkeden daha önce en son teknolojiyi kullanıp yaklaşık 10 trilyon lira tutarındaki yatırımla elektronik kontrol merkezi oluşturduk. Yayınlanacak yönetmeliğin ardından ekim ayı sonuna kadar 11 milyon kayıt dışı telefonu kayıt altına alacağız. Kaçak telefonların kayıt altına alınmasıyla ekonomiye 160-170 milyon YTL gelir sağlanacak." Ekim ayı sonuna kadar faturasız telefon sahipleri 4 YTL’si Telekomünikasyon Kurumu, 1 YTL’si de abone merkezlerine olmak üzere toplam 5 YTL yatırarak telefonlarını kayıt altına aldırabileceklerini kaydeden Alkan, "Ekim ayından sonra kayıt dışı telefonların sim kartları bloke edilecek" dedi.
Alkan, yargıda yüzde 30’lara varan cep telefonu orijinli suçlarda da ciddi azalmalar yaşanacağını kaydederek, "Bunun yanında haksız rekabet engellenecek, kayıt dışı ticaret ve kaçak cihaz ticareti bitecektir. Vatandaşlar, cep telefonu konusundaki kargaşadan kurtularak, başka arayışlara girmeyecekler" şeklinde konuştu.
Alkan, şu anda Türkiye genelinde 19 bin adet baz istasyonu bulunduğunu, hızla artan istasyon sayısının önüne geçmek için ortak kullanımlı baz istasyonlarını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Alkan, özellikle kırsal kesimlerde baz istasyonlarını bir arada bulundurmak için çalışmalar yaptıklarını ve bunları disipline etmek istediklerini sözlerine ekledi.
AA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2005 Pazartesi 14:04:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Zekeriya ÇAVUŞ IP: 193.140.158.xxx Tarih : 26.09.2005 14:52:21
İyi güzel de bu yasanın bazı yönleri aksaklık taşımakta. Örneğin faturasız telefonlar kayıt altına alınacak ama çalıntı olarak kişi bu benim telefonum kayıt yaptırmak istiyorum derse ne olacak çünkü benim faturalı olan telefonum çalındı ve halen eser şimdi bunu çalan kişi fautra almayaı unuttum diye kayıt yaptırısa ne olur.