22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Dil öğrenen kuş

Sıvacıkuşları baştankaraların dilini öğrenmiş. Sıvacıkuşları, baştankaraların düşman görünce çıkardıkları sesleri bütün ayrıntılarıyla biliyor.

Washington Üniversitesinden kuş bilimi uzmanı Christophe Templeton başkanlığındaki araştırma ekibi, Kuzey Amerika'da çok yaygın olan kızıl göğüslü sıvacıkuşlarının (Sitta canadensis), siyah başlı baştankara kuşlarının çığlıklarını tam olarak öğrenmiş olduklarını belirledi.

Tabiatta birçok hayvanın başka türlerin uyarıcı seslerini tanıyabildiği zaten biliniyordu. Bilinmeyen nokta, bu seslerin ne kadarının tanındığıydı.

Templeton'un çalışması, sıvacıkuşlarının baştankaraların dilini tamamen çözdüğünü gösterdi. Templeton, "Bu da, bu hayvanların zeki olduğu anlamına geliyor" dedi.

"Yakınlarda yırtıcı hayvan bulunduğunu bilmek, bu hayvanlar açısından hayat memat meselesi" diyen kuş bilimcisi, "Bu da, diğer hayvanların seslerine kulak vermenin önemini gösteriyor. Bizi en çok şaşırtan şey de, sıvacıkuşlarının baştankaraların çığlıklarının şifresini keşfederek ayrıntıları öğrenebilmesi" ifadesini kullandı.

Bilim adamlarına göre, baştankaralar, hayvanlar aleminde en karmaşık sesleri çıkaran mahir kuşlardan. Söz gelimi, ıslıklarındaki minik değişiklikler, yırtıcının boyunu posunu bildiriyor ya da saldırganın tünekte mi, yoksa uçmakta mı olduğunu haber veriyor.


aa
Yayın Tarihi : 21 Mart 2007 Çarşamba 12:48:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?