25
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Disüstü taşımak halen gerekli mi?

Tayvanlı cep telefonu üreticisi HTC'nin Microsoft Windows Mobile işletim sistemini kullanan yeni modeli HD2, yanınızda bilgisayar taşıma ihtiyacını neredeyse ortadan kaldırıyor

 

1997 yılında kurulan Tayvanlı HTC, geçtiğimiz yıl Google’ın mobil işletim sistemi Android’i kullanan ilk modeli üreten firma olarak herkesi şaşırtmıştı. Bunun en büyük sebebi firmanın kurulduğu ilk günden itibaren sadece Microsoft Windows Mobile işletim sistemi kullanan telefonlar üretmiş olmasıydı. Bu süreçteki diğer dikkat çekici bir noktaysa HTC’nin Windows Mobile (WM) işletim sistemi üstünde çalışan özel arayüzleri olmuştu. O zamana dek en yaratıcı WM kullanımı da yine HTC modellerinde olmuştu.

Bu cephedeki hemen her şey Apple’ın iPhone adlı telefonunu çıkarmasıyla değişti. Akıllı telefon algısı, arayüz kullanımı, dokunmatik ekran kavramı gibi pek çok şey artık yepyeni anlamlar ifade etmeye başladı. Google’ın da Android ile ikinci cepheyi açması ve 18 farklı modelde birden çalışır hale gelmesi, Blackberry ve Symbian rekabetiyle boğuşan Microsoft’u oldukça zora soktu.

TC, TouchFLO 3D adını verdiği arayüz sayesinde özel kalemiyle kontrol edilmek üzere geliştirilen WM platformunu yeni rakipleri gibi parmakla da yönetilebilir hale getiriyordu. HTC Touch serisi cihazlarda kullanılan ve sürekli geliştirilen bu arayüz, Microsoft’un da WM platformunu geliştirerek güncellemesiyle çok daha kararlı bir yapıya geldi.

4,3 inçlik ekran
Bu süreçte HTC Google Android sisteminde G1, Magic ve son olarak Hero modeliyle birbirinden iddialı modeller üretirken Windows cephesinden uzaklaştığı düşünülüyordu. Böyle düşünenlerin fena halde yanıldığını gösterense firmanın cep telefonu dünyasında yeni bir sayfayı açmaya aday WM tabanlı HD2 model oldu.

HD2’nin altı çizilmesi gereken 2 önemli özelliği var. ilk bakışta dikkat çeken 4,3 inçlik boyutuyla devasa ekranı ve iPhone kullanıcılarının aşina olduğu çok parmakla kontrol edilebilen çoklu dokunuş (multi-touch) özelliğine sahip ilk WM tabanlı model olması.
480x800 piksel çözünürlük sunan kapasitif LCD ekran yatay kullanımda neredeyse dizüstü bilgisayara olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Adobe Flash ve HTML desteğiyle web sayfalarını aynen bilgisayar ekranındaki gibi gösteren HD2, 1GHz hızındaki işlemcisi ve AMD tabanlı OpenGL destekli grafik işlemcisiyle de hız konusunda hiçbir zaman yarı yolda bırakmıyor.

Fiyat iPhone aralığında
5MP çözünürlüğündeki flaşlı kameranın arayüzünde Apple iPhone 3GS’te olduğu gibi parmakla dokunulan yere otomatik netleyebilen bir sistem sunuluyor. Yukarıda değindiğimiz TouchFLO 3D arayüzü HTC HD2’de çok daha gelişmiş özellikleriyle grafik olarak benzersiz bir telefon kullanım deneyimi sunuyor.
Bütün bu özellikleri 6,3 saat konuşma, 490 saat bekleme süresiyle birleştiren cihazın sadece 11mm kalınlığında olması da ilginç özelliklerinden birisi.
Telefonda yüklü gelen yazılımlar sayesinde Twitter, Facebook, Flickr gibi sitelerdeki hesaplarınızı tanımladığınız anda sosyal ağlar cebinize giriyor. Fotoğraf albümü, takvim, rehber gibi geleneksel bileşenlerin arayüzleri ve birbiriyle entegre çalışma yapıları da emsallerinin çok ötesinde.

Türkiye’de resmi olarak önümüzdeki günlerde KVK tarafından satışa sunulacak cihazın fiyatı henüz açıklanmadı ancak rekabet edeceği segment düşünüldüğünde 16GB kapasiteli iPhone 3GS ile rekabet edebilecek düzeyde olacağı tahmin ediliyor.

HTC Hero da Türkiye’de
Önümüzdeki günlerde Türkiye’de satışa sunulacak bir diğer iddialı akıllı telefonsa HTC’nin Hero modeli. Android işletim sistemi üstüne TouchFLO 3D arayüzünün eklenmesiyle geliştirilen ve kimi ülkelerde G2 olarak da satılan telefon Adobe Flash desteği, 5MP kamerası ve 3,5mm kulaklık çıkışıyla dikkat çekiyor. Daha önceki HTC modellerinde kulaklık çıkışı mini USB portundan yapıldığı için şarj ederken müzik dinlemek (ya da tersi) mümkün olmuyordu. Flash desteğiyle başta videolar olmak üzere web sayfalarının çok daha aslına yakın görüntülenebilmesini sağlıyor. Çoklu dokunuş (multi-touch) destekli kapasitif ekrana sahip HTC Hero 135 gram ağırlığında.
 

.
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2009 Pazartesi 21:01:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?