16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Doğum kontrol mucidi öldü

Doğal doğum kontrolü yönteminin mucidi John Billings öldü.

Bir arkadaşı John Billings'in Melbourne'da yaşlılar evinde 89 yaşında öldüğünü bildirdi.

Billings ve eşi Evelyn, 1950'li yıllarda kadınların yumurtlama dönemlerine dayanarak hamile kalıp kalamayacakları dönemlerin belirlemelerine yardımcı olan Billings Yumurtlama Metodunu geliştirmişlerdi.

Kadınların geçmiş yumurtlama dönemleri ile ilgili istatistiksel kestirimleri kullanan ritim metodunun aksine Billings metodu, kadınların rahim ağzı akıntısının başlangıcını, hamile kalabilecekleri dönemin başladığının göstergesi olarak kullanıyor.

Bir nörolog olan Billing ve eşi, 50 yıldan uzun bir süre metodlarını geliştirmek ve bu konuda tüm dünyada eğitim vermek için kurdukları Uluslararası Billings Dünya Yumurtlama Metodu Örgütü'nde (WOOMB) çalıştılar.

Koyu bir Katolik olan Billings'in metodu, doğum kontrol yöntemlerine şiddetle karşı çıkan Katolik kilisesinin büyük desteğini gördü ve en büyük uygulama alanını ise komünist Çin'de buldu.

Eleştirmenleri, doğum kontrolüne karşı çıkan Katolik kilisesinin Billings'in metodunu "görece yüksek hata oranı nedeniyle" desteklediğini belirtmişler ve bu yönteme "Katolik Ruleti" adını takmışlardı.

YÖNTEM 100'DEN FAZLA ÜLKEDE ÖĞRETİLDİ

WOOMB'un şu anki Müdürü Marian Corkill, merkezin kurucusu Billings'in geçen pazar günü geç saatlerde öldüğünü söyledi.

Billings'in yönteminin geçmişte 100'den fazla ülkede öğretildiğini belirten Corkill, Çin hükümetinin 1990'ların ortalarında bu metodu kürtaj ve rahim içi araçlara karşı daha ucuz ve güvenli bir alternatif olarak kabul ettiğini, metodun Çin hükümetinin aile planlaması programının resmi bir unsuru olduğunu ve bütün eyaletlerde kullanıldığını kaydetti.

Avustralya Tabipler Odası Başkanı Mukesh Haikerwal da Billings'in kadınları yumurtlama dönemleri hakkında eğitme konusundaki gösterdiği çabaları övdü.

Ancak Haikerwal, Billings'in yöntemi için, "hamilelik oranının bir miktar düşmesine katkısı olmakla beraber, doğum kontrolünün bugünkü yaygınlığı karşısında o kadar da başarılı değildi" dedi.

Haikerwal, Billings'in yöntemiyle hamilelikten korunmada hata payının yüzde 3, prezervatifte yüzde 1, doğum kontrol haplarında binde 1 ve rahim içi araçlarda ise on binde 1 olduğuna belirtti.

Billings, çalışmaları nedeniyle ülkesi Avustralya'da bir ulusal ödül almasının yanı sıra Papa tarafından şövalye ilan edilmişti.

Billings, 8 çocuk babasıydı.



aa
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2007 Salı 10:37:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?