27
Mayıs
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Dokunmatik ekranda arayışlar

Son dönemin cep telefonlarının mecburi trendi dokunmatik ekran tarzına yeni bir soluk getirmeye çalışan Samsung, Jet adlı modeliyle 'akıllıdan da akıllı' olma iddiasında

Dubai, Singapur ve Londra’da eşzamanlı olarak düzenlenen bir etkinlikle tanıtılan Samsung’un yeni cep telefonları arasında yer alan Jet, firmanın en iddialı girişimlerinden biri olarak dikkat çekti.

Firma yöneticilerinin ‘akıllı telefonlardan da akıllı’ cümlesiyle özetlediği Samsung Jet, ismine yakışır şekilde 800MHz hızındaki işlemcisiyle cep telefonundaki hızı oldukça üst seviyeye çıkarmayı başarmış. Bir fikir vermesi açısından; pazar lideri Nokia’nın en yetenekli modeli olarak önümüzdeki ay satışa sunması beklenen N97 modeli 434MHz işlemciye sahip.

Samsung Jet’in en dikkat çekici özelliklerinden birisi sadece parmakla kontrol edilebilen dokunmatik yüzeyini kullanma yöntemi. Apple’ın iPhone modeliyle kuralları koyduğu bu alanda Samsung da TouchWiz 2.0 adını verdiği bir yapıda kendi tarzını ortaya koyuyor. Örneğin iPhone’da yaklaşıp uzaklaşma için iki parmak kullanılırken Samsung Jet’te tek parmakla bunu yapmak mümkün.
Ancak her şeyin tek parmakla yapıldığı bir ortamda bir alışma sürecine ihtiyaç duyulduğu da kesin.

Benzersiz ekran
Jet’in 3,1 inçlik ekranında kullanılan AMOLED teknolojisi 16 milyon rengi ekrana yansıtırken yüzde 66 daha az enerji harcayarak 422 saat bekleme, 8 saat 20 dakika konuşmayı mümkün kılıyor. Bu ekranın sağladığı ayrıcalıklardan bir diğeriyse DVD kalitesinde video izleme. DivX, XviD, H.263, H.264, MPEG4 ve WMV gibi geniş bir dosya formatı desteğine sahip Jet aynı zamanda 5MP çözünürlüklü kamerasıyla saniyede 30 kare D1 kalitesinde video kaydı da yapabiliyor. 2, 8 ve 16GB dahili bellekle satılacak telefon microSD kartlarıyla 16GB’a kadar ek belleğe de ulaşabiliyor. Pusula destekli GPS ve navigasyon hizmeti çekilen video ve fotoğraflara koordinatları eklemek için de kullanılabiliyor. Yüz ve gülümsemeyi hisseden yazılım desteği de telefonun diğer özellikleri arasında.

Temmuz ayında satışa sunulaması beklenen Jet’in belirsiz olan ayrıntılarının başında fiyatı geliyor. Firma temsilcileri bu konudaki soruları ‘akıllı telefonlardan daha akıllı ama daha ucuz olacak’ ipuçlarıyla cevaplamayı tercih etti.
Öte yandan widget adını verdiği küçük uygulamalarla herkesi bu platformda yazılım geliştirmesine olanak veren Samsung’un geliştiriciler tarafından ne kadar kabul göreceği belli değil. En yaygın mobil işletim sistemi Symbian’ın destekçileri arasında yer almalarına rağmen Samsung, Jet modelinde kendi altyapısını tercih etmiş. Şu an Nokia, Blackberry ve Apple’ın da benzer girişimleri olduğunu düşününce Samsung’un buradaki işi zor görünüyor. Samsung bu pazarda Symbian ve Google’ın Android platformlarında da farklı ürünlere sahip.
Firma aynı etkinlikte Omnia Lite, Omnia Pro ve Omnia II modellerini de tanıttı. (jet.samsungmobile.com)

 

Radikal
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 16:29:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?