19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Dönsem dil sınavına sokarsınız

"20 yıldır ABD’de yaşıyorum. Ülkeme dönmeyi düşünmüyorum. Dönsem İngilizce sınavına sokarsınız. Türkiye’de bilim yapmak için huzurlu ortam yok."

TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri dün Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Gül’ün ev sahipliğinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Bu yıl TÜBİTAK Bilim Ödülü, kimya dalındaki çalışmaları nedeniyle Prof.Dr. Engin Umut Akkaya’ya verildi.

Törene ise TÜBİTAK Özel Ödülü’nü kazanan Dr. Taner Yıldırım’ın konuşması damgasını vurdu. Fizik alanındaki çalışmalarıyla ödüle layık görülen Yıldırım, kendisine sık sık “Türkiye’ye dönmeyi düşünüyor musunuz?” sorusu yöneltildiğini söyledi. Türkiye’ye dönmeyi iki nedenden dolayı düşünemediğini söyleyen Yıldırım şöyle konuştu: “Yurt dışında 20 yıllık emeğimi bırakıp, burada sıfıra dönmem mantıklı görünmüyor. Eğer Türkiye’ye bir üniversiteye dönersem, akademik olarak her şeye yeniden başlamam gerekiyor. Diğer bir deyişle İngilizce ve doçentlik sınavlarına girmem gerekiyor. Bu şaka gibi de olsa, maalesef gerçek. 20 yıl Amerika’da kalmış olmam İngilizce bildiğime yeterli kanıt olmuyor maalesef. Diğer neden ise Türkiye’de birçok kişi ve kurum birbiriyle kavgalı ve küs, üniversiteler ve merkezler arasında ortak çalışma yapmak gibi bir kavram yok. Türkiye’de bilim yapmak için huzurlu bir ortam göremiyorum.”

ODTÜ’YÜ ÜÇ YILDA BİTİRDİ

1968 Kars doğumlu olan Taner Yıldırım, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Fizik Bölümü’nü 3 yılda bitirdi. Doktorasını, Pennsylvania Üniversitesi’nin Fizik Bölümü’nde aldı. 1994’ten bu yana çalışmakta olduğu ABD’nin National Institute Standards and Technology, Center For Neutron Research’de Kıdemli Bilim Adamı unvanını aldı. 2006’dan bu yana UPENN’in Malzeme Bilimi Bölümü’nde de görev yapıyor.

Hale Gönültaş - Vatan
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2009 Cumartesi 16:37:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
burası türkiye IP: 88.236.159.xxx Tarih : 27.12.2009 01:48:56

filimlere konu olan fareden fareye yüz naklini  ilk yapan sonra memleketine gelen  kadın doktoru  doğuya   sürmediler mi yapar bunlar