19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Dünya çevresinde iki tura 50 milyon dolar

’SpaceShipOne’ın uzay uçuşuyla kazandığı 10 milyon dolardan sonra Nevada’lı dolar milyoneri Robert Bigelow, ödül miktarını 50 milyon dolara çıkardı. 400 kilometre yükseğe çıkacak ve altyörüngede iki tur atacak olan araç ödülü kazanacak.

Burt Rutan’ın tasarladığı ’SpaceShipOne’ın uzaya adım atmasıyla 10 milyon dolarlık X Ödülü’nü kazanmasının ardından sivillerin yaptığı uzay araştırmaları hız kazandı.

Uzay yarışında kendine yer edinmek isteyenleri teşvik etmek için ’Bigelow Aerospace’in sahibi Robert Bigelow tarafından 50 milyon dolarlık yeni bir ödül kondu.

Yeni ödül yeni kurallar

Yeni ödül yeni kulları da beraberinde getiriyor. Öncelikle araçlar, bu sefer 100 değil 400 kilometre yükseğe çıkacak ve altyörüngede iki tur atacak.

Araçların uzayda manevra kabiliyeti de önemli olacak ve saatte 26 bin kilometre hıza olan dayanıklılıkları test edilecek. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), yerden 403 kilometre yüksekte tur atıyor.

İlk uçuşta araçlar en az yedi mürettebat taşımaya elverişli olduğunu kanıtlayacak. Bu uçuş başarılı olursa iki ay içinde tekrarlanacak ve bu sefer en az beş kişilik mürettebat uzaya çıkacak.

Son tarih 10 ocak 2010

Bigelow Aerospace’in vereceği ’Amerikan Uzay Ödülü’ (America’s Space Prize) projesinde belirlediği yeni kurallardan biri uzay araçlarının yapımının ve uçuşa hazırlık çalışmalarının en geç 10 ocak 2010 tarihine kadar bitirilmesi.

Uçuşların, tamamı ABD’de çalışan mürettebatla yapılması ve herhangi bir ülke tarafından sahiplenilmemesi ya da desteklenmemesi de gerekiyor.

Kurallardan biri de yarışmacıların ABD’de yaşıyor ya da iş yapıyor olması, projenin herhangi bir hükümet tarafından sahiplenilmemesi ya da desteklenmemesi.

Hedef Soyuz’un tekelini kırmak

Bigelow Aerospace şirketi bu ödülle birlikte dünya yörüngesine yönelik turizm faaliyeti başlatmayı amaçlıyor. Diğer amaç ise uzaya turist götüren Rusya’nın ’Soyuz’ uzay aracının bu alanda elinde bulundurduğu tekeli kırmak.

Bigelow Aerospace, sadece 50 milyon dolarlık ödülü kazanan araçla değil, tüm araçlar içinde beğendiği herhangi biriyle altı uçuş karşılığında 200 milyon dolarlık bir anlaşma yapacak.
Bigelow Aerospace
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2004 Çarşamba 12:45:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?