22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Dünya şehirleri tehdit altında

Büyük şehirlerin üçte ikisi tehlike altında...

Dünyadaki büyük şehirlerin üçte ikisinin, küresel ısınmanın tehlikeli etkilerinin görüleceği kıyı şeritlerinde bulunduğu bildirildi.

Environment ve Urbanization dergisinin nisan sayısında yayınlanacak bir araştırmaya göre, dünyadaki her 10 insandan biri, küresel ısınma yüzünden suların yükselmesi riskinin bulunduğu kıyı şeritlerinde yaşıyor.

Araştırmaya göre, "deniz seviyesinden 10 metreden alçak yerler olarak tanımlanan" kıyılarda, 634 milyon kişi yaşıyor. Bu nitelikteki yerler dünyadaki karaların yüzde 2'sini, ancak dünya nüfusunun onda birini oluşturuyor.

NASA'nın uydu verilerine ve bilgisayar hesaplamalarına göre, kıyı şeritlerinde yaşayanların yüzde 75'i Asya'da bulunuyor.

Araştırmaya göre, nüfusa göre sırlandığında, kıyılarda 143 milyon insanı bulunan Çin, en riskli ülke durumunda. Çin'i Hindistan, Bangladeş, Vietnam, Endonezya, Japonya, Mısır ve ABD izliyor.

Topraklarının yüzde 90'ı deniz seviyesinin 10 metre altında olan Maldivler, Marşal adaları, Cayman adaları gibi küçük ada devletleri de en çok risk altındaki bölgeler.


aa
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 09:22:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?