16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Dünyada Boeing alarmı !

Dünya havayolu şirketleri Boeing 737-800 model uçaklarda alarma geçirildi. Kısa adı FAA olan Amerikan Sivil Havacılık Otoritesi, havayolu şirketlerini tedirgin eden acil kodlu bir bildiri geçti. Filosunda Boeing 737-800 tipi uçak bulunan havayolu şirketlerini ilgilendiren bildiride, Japonya’da iniş yaptıktan sonra yanan bu model uçakta üretim hatası bulunduğu ve bu yüzden alev aldığı belirtildi. Havayolu şirketlerinin on gün içinde filosunda bulunan Boeing 737 tipi uçakları kontrolden geçirmesi gerektiği ifade edildi.

Civata depoyu deldi

Japonya’da yanan uçağın, yanma nedeninin “Slat” (kanat çıtası) civatasından kaynaklandığının ifade edildiği bildiride, civatanın yakıt deposunu deldiği ve uçağın inişi sırasında bu civataya binen yükten dolayı meydana gelen sürtünmeden kıvılcım çıkararak yanmasına neden olduğu belirtildi.

Uçaklar hangara çekildi

Uyarının havayolu şirketlerine ulaşmasının ardından Türkiye’de filosunda Boeing 737 tipi uçak bulunan havayolu şirketleri de harekete geçti. THY, Pegasus ve SKY gibi havayolu şirketleri, uçaklarını kontrolden geçirilmeleri için hangara çekmeye başladı. On gün içerisinde bütün uçakların bakımdan geçirilmesi gerekince yoğun yaz dönemi yaşayan havayolu şirketleri zor durumda kaldı.

THY: 41 uçak bakımda

Konuyla ilgili olarak konuşan THY Teknik A.Ş Genel Müdürü İsmail Demir, Pazar günü böyle bir uyarı yazısının geldiğini belirterek “10 gün içinde uçakların kontrol edilmesi istendi. Biz de filomuzdaki toplam 41 uçağı sırasıyla bakıma aldık. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Zaten çok basit bir işlem. Gerekli kontrolleri yapıyoruz” dedi. Filosunda 10 adet Boeing 737 tipi uçak bulunan Pegasus Havayolları’nın Genel Müdürü Sertaç Haybat ise, uçakların kontrol işlemlerinin devam ettiğini, sözkonusu parçanın bulunduğu kısımların gözle kontrol edildiğini ifade ederek “Bu (dün) akşam teknisyen arkadaşlarımız filodaki uçakları kontrol ediyorlar. Bu işlemden 24 gün sonra da civataların gevşeyip gevşemediği tekrar kontrol edilecek” diye konuştu.

Türk Hava Yolları’nın filosunda 41, Pegasus Havayolları’nda 10, SunExpress’te dokuz ve Sky Havayolları’nda ise bir adet Boeing 737 tipi uçak bulunuyor.
Vatan
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2007 Perşembe 11:43:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?