22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Dünyanın benzerine 20 yıl var

Amerikalı astrobiyologlar, 20 yıl içinde Samanyolu galaksisindeki diğer güneş sistemlerinde Dünya benzeri gezegenler ve yaşam biçimleri bulunmasının mümkün olduğunu düşünüyor.

NASA'nın astrobiyologlarından Margaret Turnbull, "20 yıl içinde Dünya gibi bir gezegen bulabileceğimizi düşünüyorum. Karaları olan gezegenleri tespit edebilme teknolojimiz olduğu sürece, ivedilikle ilginç bir şeyler bulacağız. Mikrop gibi basit yaşam biçimleri veya bitkiler ya da ilkel hayvanlar bulunabilir" diye konuştu.

Gök bilimcilerin, 1995'ten bu yana gelişkin teleskopların yardımıyla 200 kadar dışgezegen keşfettiklerini belirten Turnbull, ancak bunların büyük bölümünün Dünya'nın 4 veya 5 katı büyüklüğünde Jüpiter gibi gaz devleri olduklarını ve Samanyolu'nun uzak noktalarındaki yıldızların etrafında döndüklerini söyledi.

Turnbull incelenecek 120 bin yıldız arasında güneşe çok benzeyen ve yaşamın bulunabileceği gezegenlere sahip olabilecek 5 gök cismini özel olarak seçti.

Margaret Turnbull, özellikle Samanyolu'nun merkezine yakın Akrep takımyıldızındaki 16 Sco yıldızını örnek gösteriyor.

Uzayda Dünya benzeri bir gezegen bulmak için tüm çabalara karşın görevin zorluğuna işaret eden NASA'nın Jet Motorları Ar-Ge Merkezi'nden gök bilimci John Trauger, "Bu iş tam otomobil farında ateş böceği aramaya benziyor" dedi.


aa
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2007 Cuma 11:47:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?