22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Düz ekran TV seçme rehberi

Düz ekran televizyonlarda kampanyalar dur durak bilmiyor. Aldığınız ürünün daha taksitleri bitmeden yenileri çıkıp piyasayı dolduruyor. Markalar arasındaki bu amansız rekabet de en çok tüketicilerin işine geliyor. Eskiden neredeyse bir araba parasına satılan düz ekranlar, bugün yeni bir televizyon almak isteyenlerin ilk tercihi. Fakat yine de siz gelin, aceleyle karar vermeden önce bizim tavsiyelerimizi dinleyin.

Son zamanlarda düz ekran televizyonlar öyle bir yaygınlaştı ki, normal tüplü televizyon alayım deseniz özellikle arayıp bulmak lazım. Bunca çeşidin insan da doğal olarak karar vermekte zorlanıyor, zira ideal bir karar için sadece televizyonun tasarımına bakmak da yeterli değil.

Peki hangi kriterler sizin için önemli? Bir kere öncelikle plazma ve likit kristal arasındaki amansız mücadelede kararınızı çoktan verdiğinizi varsayarak başlamakta fayda var, çünkü televizyonu asıl gösteren ekrandaki görüntüdür. Bir plazma televizyon likit kristal rakiplerinin yanında etkileyici görünürken, üst seviye sinyal işleme teknolojilerine sahip bir diğer likit kristal model karar değiştirmenize neden olabilir. Veya bunun tam tersi de geçerli. Yani ne kadar uç özelliklere sahip olursa olsun, bir likit kristal televizyonda plazmanın kontrastını ve akıcılığını yakalayamayabilirsiniz.

Bu yüzden, seçim sırasında zevklerinizin ön plana çıkmasına izin verin. Fakat bunu yaparken de bazı noktalara dikkat edin. Mesela:

Değerlendirmek istediğiniz televizyona ideal seyir uzaklığından yaklaşın. Örneğin gidip 127 ekran bir televizyonu bir metreden değerlendirmeye kalkarsanız pikseller üstünüze doğru gelir. İdeal seyir uzaklığının ortalaması ekran boyunun yaklaşık üç katıdır. Yani 127 ekran televizyonun görüntüsünü kıyaslamak için en az 4 metre uzaktan bakmak gerekir. Evinizde koltukla televizyon arası 4 metre değilse, alacağınız televizyonun boyunu ona göre hesaplayın. Bu işte daha büyük olan her zaman daha iyidir kuralı pek geçerli değildir.

Farklı açılardan bakarak izleme açısını kontrol edin. Çoğu evde koltuklar televizyon çevresinde dairesel dizilidir. Sonuç yan koltuklara uzananlar için sürpriz olmasın.

Mağazadaki televizyonların çoğunun ayarları ideal değildir. Bir mağazada A markası güzel görünürken, diğer bir mağazada B markası daha çok hoşunuza gidebilir. Özellikle karar aşamasında gözünüzün tuttuğu modeli farklı ortamlarda görmek için bolca dükkan gezin.

Vitrinlerdeki televizyonlarda görüntünün ortak bir kaynaktan beslendiğini unutmayın. Bir DVD videoyu aynı anda 5 televizyona birden yayarsanız, ekipmanınıza bağlı olarak ciddi bir kalite kaybı yaşayabilirsiniz. Bu da kararınızı etkiler.

Şimdilik HDTV yayınları ve HDTV uyumlu video göstericiler pek yaygın olmadığına göre, beğendiğiniz modelin normal yayın performansını mutlaka görün. Şunu bilin ki çoğu vitrinde aklınızı alan o sallanan çiçekler ve durgun deniz manzaraları bir süre sizin evin yakınlarına uğramayacak. Fakat bu HDTV uyumlu televizyona neden boşa para veresiniz dediğimiz anlamına da gelmesin. Zira HD görüntü dediğiniz illa havadan gelmez. Yarın bir gün bir PS3, Blu-Ray veya HD-DVD oynatıcı alırsanız farkı anlarsınız.

Beğendiğiniz televizyonun sesini de dinleyin ki, eğer ev sinema sistemi kurmayacaksanız sonradan bir sürpriz yaşatmasın.

Piyasanın yıldızı düz ekran televizyonlar

Panasonic TH-42PV7F Plazma

Panasonic, büyük ekranda plazmaya gönül vermiş bir firma. Zira Panasonic’in büyük ekranları hem tasarım, hem görüntü kalitesi açısından gerçekten etkileyici görünüyor. TH-42PV7F modeli 106 ekran plazma televizyon da bu geleneği devam ettiren bir görünüme ve görüntü kalitesine sahip. 1024x768 piksel HD çözünürlük sunabilen televizyonun kontrast oranı 8.000:1 olarak açıklanmış. Görüntü işlemeye yönelin Viera Engine etkisi de resimlerde hemen kendini hissettiriyor.

Sony Bravia KDL-46W2000 LCD

Geçtiğimiz yıllarda gönlünü likit kristale kaptırdığını açıklayan Sony, bu alandaki ürünlerde boyutları giderek büyütmeye başladı. 46W2000 modeli de 117 ekranlık boyutları ve 1920x1080 piksellik tam HD çözünürlüğüyle etkileyici bir model. 8000:1 dinamik kontrasta sahip olan televizyonun sunduğu dev boyutlar ve tam HD çözünürlük, ürünü günümüzün yeni nesil uygulamalarına karşı hazır tutmanın yanında, yeni nesil teknolojilere karşı da dirençli kılıyor.

Samsung PS50P96FDX Plazma

Samsung’un tekerleme gibi isme sahip olan bu modeli 127 santim ekran boyutuna ve tam HD çözünürlüğüne sahip plazma televizyonların ülkemizde bulabileceğiniz ilk örneklerinden. Ürün plazma televizyonların sunduğu hareketli görüntülerdeki tepki avantajı, yüksek kontrast ve 60 bin saate varan panel ömrü yanında, piyasada bulabileceğiniz en yüksek nitelikli çözünürlüğü de kullanıcısından esirgemiyor.

Philips 37PFL9632 LCD

Tam HD çözünürlüğe sahip yüksek nitelikli görüntüleme yapabilen televizyonların yayılmasında uyguladığı akılcı fiyat politikalarıyla başı çeken markalardan olan Philips, 37PFL9632 ile yine mantığını konuşturmuş. 94 santimlik ekran boyutuna, 1920x1080 çözünürlüğe ve 8000:1 kontrasta sahip olan televizyon, Philips’in Pixel Plus HD’den Clear LCD’ye kadar mevcut tüm görüntü iyileştirme teknolojilerini barındırıyor. Akışkan ve keskin görüntüsüyle dikkat çeken televizyon, görüntüye uygun biçimde iki tarafından duvarı aydınlatan Ambilight stereo özelliğine de sahip.

Levent Daşkıran /Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2007 Cumartesi 11:05:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?