25
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

e-Kitap savaşları

Karşısına geleneksel kitap endüstrisini alan e-kitap cihazları başta ABD olmak üzere Batı’da büyük ilgi görüyor. Pazarın hâkimi Kindle. Rakipler Sony ve Nook

Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi ABD’li ‘Amazon.com’ yılbaşı alışverişi döneminde rekor ‘e-kitap’ sattı. Şirketin satış listesinde ilk sırayı alan Kindle; müzikçalar, cep telefonu gibi popüler dijital oyuncakları geride bıraktı. Bu durum dikkatleri başta kitap olmak üzere dergi ve gazeteleri dijital ortama taşıyarak her yerde okunmasını sağlayan ‘elektronik kitap’ (e-kitap) endüstrisine çekti.

Daha maharetli oldular

e-kitap pazarına bakıldığında piyasada büyük rekabet yaşandığı görülüyor. Amazon.com ‘Kindle’ıyla, Barnes&Nobles ‘Nook’uyla trend olma peşinde. Sony bu alanda birkaç ürünle pazarın ‘ağır abisi’ rolünü üstlenirken, irili ufaklı onlarca şirket e-kitap pazarında art arda yeni ürünler çıkarıyor.

Son olarak Çinli Lenovo pazara giriş hazırlığı yapıyor. Kitapların elektronik versiyonlarının fiyatları 10 doların altında seyrediyor.

Bu cihazlar içerisine sığdırdığı yüzlerce kitap sayesinde fiziksel olarak her an her yerde kolay taşıma imkânı sağlayarak geleneksel kitaplara karşı ciddi savaş açmış durumda. Bundan birkaç yıl önce basit teknolojilere sahip olan ve sadece kitap okumak için geliştirilen e-kitap modelleri şimdilerde teknoloji patlamasıyla karşı karşıya.

Şimdilerde pazara çıkan ürünler e-kitap fonksiyonunun yanı sıra müzik, video ve dokunmatik ekran teknolojisiyle yeni uygulamalarla birlikte geliyor. Ayrıca başta PDF olmak üzere farklı dosyalama formatları sayesinde iş odaklı dokümanlara da e-kitap’lar üzerinden ulaşmak mümkün oluyor.

Araştırma şirketi DisplaySearch 2009’da 4 milyon adetlik e-kitap satışı olacağını öngörüyor. Şu anda milyon dolarlık büyüklüğü temsil eden e-kitap pazarının 2014 yılında 5 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşması bekleniyor.

 TÜRKİYE’DE DURUM NE

 Popüler e-kitap cihazları henüz Türkiye’de satılmıyor. Bunları yurtdışından almak mümkün. Türkiye’de kullanım tarafına bakıldığında Kindle özel bir kablosuz sistemi kullandığı için kitap yükleme konusunda USB kablo teknolojisi kullanılabilir. ABD merkezli bir kredi kartıyla e-kitap’ları Amazon.com’dan almak mümkün oluyor. Sony’de kitaplar bilgisayardan yüklenebiliyor. Şubatta pazara çıkacak Nook ise Wi-Fi teknolojisini kullanacak.

.
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2010 Pazartesi 22:06:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?