22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Elektriği kablosuz ilettiler

Amerikalı bilim adamları, elektrik kablosu kullanmadan bir cihaza enerji iletmenin yöntemini buldu. 

Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) hazırlanıp tamamlanan araştırmada, elektrikli cihazlara kablo kullanmadan elektrik iletebilen bir sistem oluşturan bilim adamları, enerji kaynağından 2 metre uzaklıktaki 60 vatlık bir ampulü kablo olmaksızın aydınlatmayı başardı. 

Buluşlarını Science dergisinde yayımlayan araştırmacılar, enerjiyi, biri ampulde, diğeri enerji kaynağında bulunan iki bakır bobin arasında elektromanyetik dalgalarla iletti. 

MIT'den Profesör Marin Soljacic başkanlığında yürütülen araştırmada oluşturulan sisteme, kablosuz elektrik sözcüklerinden türetilen "WiTricity" adı verildi. 

Prof Soljacic, bu yöntemle iletilen enerjinin bir dizüstü bilgisayarı çalıştırmak için gerekli olandan çok daha fazla olduğunu belirtirken, iletilen enerji miktarının arttırılması için sistemin daha da geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Bilim adamları, bu yeni enerji iletim sisteminin özellikle geri dönüşümü sorun olan batarya probleminin çözümü için kullanılabileceğini belirtti.
 
Buna mukâbil, elektromanyetik dalgalarla enerji iletim yönteminin bazı araştırmalara göre kansere yol açabilecek olması, sistemin yararlılığı konusunda endişe uyandırdı.
Ajanslar
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2007 Cuma 21:22:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serdar savas IP: 88.224.51.xxx Tarih : 8.06.2007 21:57:43
bence harika birşey gibi görünüyor tabi kansere yol açması insanlık için kötü. ama bizimkiler bunu daha önce de bulmuşlardı zaten. kablo olmadan elektrik alıp verme. hatırlarsınız BBG EVİ diye birşey vardı ilk orada bulunmuştu herkez birbirinden elektrik alış verişinde bulunurdu ev değil sanki termik santraledi. ama amerikalı arkadaşları yinede tebrik ediyorum....