18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

En doğal lens üretildi

Amerikalı bilim adamları, insan gözündeki lense neredeyse birebir benzeyen yeni bir suni lens geliştirdi. Nano ölçekte (metrenin milyarda biri) binlerce polimer katmanlarından oluşan yeni lens, gözdeki işlevini yerine getiremeyen doğal lenslerin yerine nakledilen göz içi lenslerin daha doğal görüntü sağlamasının önünü açacak.

KATMANLAR BİRARAYA GELDİ
Doğadaki örneklerden yola çıkan araştırmacılar, yeni lensi her biri diğerine göre biraz farklı optik özellikleri bulunan binlerce nano ölçekteki katmanları bir araya getirerek geliştirdi. Araştırmacılar yeni lensin, polimerin ışığı kırma özelliklerini ayarlamada kullanılan kırma indeksini aşamalı olarak değiştirme özelliğine sahip olduğuna dikkati çekti.

Katarakt ameliyatlarında kullanılan geleneksel göz içi lensleri, ışığa odaklanmak için kendi şeklini kullanıyor. Ancak ışığın aşamalı olarak kırılmasına imkan vermeyen bu tür tektip-kırılmalı lensler sapmalara ve diğer istenmeyen optik etkilere neden olduğu için doğal göz lensleriyle aynı performansı gösteremiyor.

DOĞAL GÖRÜNTÜ
Işığın lensin önünden arkasına geçerken çeşitli açılarda kırılmasına olanak veren yeni lens bu şekilde daha doğal bir görüntü elde edilmesini sağlıyor. Polimer bilimci ve araştırmaya katkı sağlayan PolymerPlus şirketi Başkanı Michael Ponting, lensin geliştirilmesinde, ışığın bir lens veya diğer şeffaf bir materyalden geçerken bükülmesine olanak sağlayan, eğimli refraktif (kırılma özelliğine sahip) indeks optiği adı da verilen GRIN teknolojisinin kullanıldığını anlattı.

GRIN teknolojisinin, ışığı kırmak için kırılma indeksi kullanan optik teleskoplar ve mikroskoplarda kullanılan geleneksel teknolojiden çok farklı olduğunu ifade eden Ponting, ''İnsan gözü bir GRIN lensidir. Işık, insan gözündeki doğal lensin önünden arkasına geçerken ışınlar çeşitli açılarda kırılır. Bu, ışığın yolunun, karmaşık optik araçlara gereksinim duyulmadan kontrolüne imkan veren son derece verimli bir yöntemdir. Bizim de taklit etmeye çalıştığımız bu'' dedi.

Daha az tamamlayıcı parçaya ihtiyaç duyan optik sistemlerin geliştirilmesini de mümkün kılan GRIN teknolojisinin, ticari amaçlı geniş görüş ve üstün nitelikli kara ve hava gözetleme araçları geliştirilmesine katkı sağlayabileceği belirtildi.

GRIN teknolojisinin, üretildiği Case Western Reserve Üniversitesi'nin laboratuvarından, ticari kullanımı üzerinde çalışmalar yapılmak üzere PolymerPlus'a taşındığını belirten Ponting, ''Prototip ve küçük ölçekli seri üretim tesislerimiz var ve nanokatmanlı GRIN teknolojisinin ticari araçlardaki hangi uygulamalarda kullanılacağının seçimi üzerinde ön çalışmalar yapıyoruz'' dedi. ABD'deki Case Western Üniversitesi, Rose-Hulman Institute of Technology adlı bilimsel araştırma kuruluşu, ABD Deniz Araştırma Laboratuvarı ve PolymerPlus şirketinin ortak çalışması sonucu üretilen yeni lens hakkındaki çalışma, Optics Express adlı bilimsel dergide yayımlandı.

 

AA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2012 Cuma 12:21:54
Güncelleme :2 Aralık 2012 Pazar 14:42:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?