17
Mayıs
2024
Cuma
BİLİM TEKNOLOJİ

Endonezya Hobbit'lerin anavatanıymış

’Nature’ dergisinin son sayısında yer alan bir habere göre, uluslararası bir araştırma ekibi, dünyanın diğer bölgelerinde modern insan bulunurken Flores’te boyu bir metre olan esrarengiz insanların yaşadığını belirledi.

Dergide iki makaleye konu olan ve ilginç olduğu kadar ’kafa karıştırıcı’ olarak nitelendirilen ’Flores adamı’nın beyni şempanzeninki kadardı ve bu, taş yontarak avlanmak için yeterliydi.

Mağarada bulundu

Cambridge üniversitesinden Marta Mirazon Lahr ve Robert Foley, buluntuları heyecan verici olarak nitelediler.

Makaleye göre, başkent Ruteng’in 14 kilometre kuzeyindeki Liang Bua’da 2003 eylülünde mağarada bulunan iskelet parçalarının incelenmesiyle ortaya çıkarılan buluntuların, ’Flores adamı’na ait olduğu belirlendi.

Ayrı bir tür

İskeleti inceleyen paleontologlar, ’Flores adamı’nın, ayrı bir tür olduğuna karar verdi. Onlara göre, bu tür, ’homo erectus’tan bir kolun tecrit içine yuvarlanarak uzun vadede cüceleşmesi sonucu ortaya çıkmış olmalıydı.

Uzmanlara bakılırsa bu, buluntuların geçmişteki ve günümüzdeki insan türlerinin hepsini kapsayan ’homo’nun, morfolojik bakımdan düşünüldüğünden çok daha esnek ve değişken olduğunun göstergesi.
kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2004 Perşembe 11:16:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?