22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Ermeni araştırmacının korkusu

Ara Sarafyan, Türkiye'de araştırma yapmaktan korktu...
 
Ermeni araştırmacı Ara Sarafyan, Türk Tarih Kurumu (TTK) ile birlikte, Harput'ta yapılacak ortak araştırmaya katılmaktan vazgeçti.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ara Sarafyan'ın kararında Ermeni lobisinin etkili olduğunu söyledi.
 
TTK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu düzenlediği basın toplantısında, ortak çalışmanın Ermeni araştırmacı tarafından iptal edildiğini açıkladı. Halaçoğlu, Sarafyan'ın kararından vazgeçmesinde, Ermeni lobisinin etkili olduğunu söyledi.

TTK Başkanı Halaçoğlu toplantıda, Agos Gazetesi'nin geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir nüshasında yer alan "Diaspora Sarafyan'a tepkili" başlıklı haberi örnek gösterdi. Halaçoğlu haberde, Ermeni lobisinin Türkiye ile ortak çalışma yapacağı için Sarafyan'a tepki gösterdiği yönünde bilgilerin yer aldığını söyledi.

Ortak çalışma fikrinin geçen yıl Ermeni araştırmacı Sarafyan'dan geldiğini hatırlatan Halaçoğlu, Sarafyan'dan 'ortak çalışalım' yönünde bir e-posta aldığını, kendisinin de buna olumlu cevap verdiğini dile getirdi. 28 Şubat 2007'de Sarafyan'dan "Türk basınında yer alan haberleri izliyorum ve bu ortak çalışmayı ileri bir noktaya taşıyamayacağım. İleride basının dahli olmadan yeni çalışmalar yapmak istiyorum." şeklinde bir mesaj aldığını açıklayan Halaçoğlu, "Ülke olarak hiçbir şeyden çekinmiyoruz, tüm uluslararası ortak çalışmalara hazırız." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da başta Ermeni araştırmacılar olmak üzere tüm tarihçilere 'ortak çalışma yapalım' yönündeki çağrısını hatırlatan Halaçoğlu, "Bu bir risktir; fakat bizim çekineceğimiz bir nokta olmadığı için uluslararası araştırmalara bu kadar açığız. Ancak bu çağrıya bile kimse cevap vermemiştir." diye konuştu. Türkiye'nin, Amerika'daki Taşnak arşivleri haricinde, Rusya, İran, İngiltere, Amerika, Fransa gibi ülkelerin arşivinde araştırma yaptığını belirten Halaçoğlu, bu belgelerin de Türkiye'nin haklılığını ortaya çıkardığını anlattı.

Prof. Halaçoğlu, Nusaybin'de açılacak toplu mezar ile ilgili olarak da bilgi verdi. Toplu mezar için Ermeniler, "Türkler tarafından öldürülen Ermeniler'in mezarı" iddiasını ortaya atmıştı. Buna karşılık Başkan Halaçoğlu, bu mezarın yabancı araştırmacılarla birlikte açılması çağrısında bulunmuştu. TTK'nın çağrısına, İsveç Södertörns University College tarih profesörü David Gaunt'tan olumlu cevap gelmişti. Gaunt'un, mezarın açılma tarihini sözde soykırımın yıldönümüne gelecek şekilde 23-25 Nisan 2007 tarihlerinde yapılmasını istediğini belirten TTK Başkanı; "Gaunt'un hiçbir isteğini geri çevirmedik. Tam özgürlük istedi, röportaj konusunda kısıtlama istemedi, basına kısıtlama istemedi. Bütün taleplerine, hatta mezarın açılma tarihine bile evet dedik." ifadelerini kullandı. Mezardan alınacak örneklerin bir kısmının Türkiye'de, bir kısmının İsveç'te, bir kısmının da, her iki tarafın belirleyeceği uluslararası bir kuruluşta inceleneceği bildirildi.



Zaman
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 13:16:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?