18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Evrimin eksik halkası İspanya'da bulundu

İspanya’nın Katalanya bölgesinde, insan ve maymunun son ortak atası sayılabilecek 13 milyon yıllık bir primat fosili bulundu.

Bilim dergisi ’Science’ın son sayısındaki makaleye göre, daha önce bulunan fosiller, maymunların ilkel morfolojilerine benzeyen özellikler arz ederken, Katalanya’da bulunan fosil, modern insana benzeyen formlara sahip bir örnek.

Primata ait kemik parçalarının Barcelona yakınlarındaki Pierola’da bulunması nedeniyle bu türe ’Katalan Pierola maymunu’ (Pierolapithecus catalaunicus) adı verildi.

12.5-13 milyon yaşında

Barcelona Paleontoloji Enstitüsü’nden Miguel Crusafont, 12.5-13 milyon yaşındaki primatın, maymunlar ile insanın son ortak atasıyla ’akraba’ olabileceğini söyledi. Kemiklerin yaklaşık 35 kilogramlık bir erkeğe ait olduğu tespit edildi.

İskelette yapılan incelemelerde göğüs kafesinin geniş ve yassı, omurganın alt kısmının ise bükülmediği, kürek kemiklerinin maymunların aksine sırtta, bileklerin de oldukça esnek olduğu saptandı.

Beden yapısı uygun

Uzmanlara göre, tüm bulgular dik durmaya ve ağaca tırmanmaya olanak verecek türden. Özellikle dik durmaya uygun bir beden yapısının olması bu maymun türünü, insan gelişim sürecinde önemli bir yere oturtuyor.

’Katalan Primatı’nın parmakları ve kulakları ise bugünkü maymunlardan daha kısa.
bilim teknoloji dergisi
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 17:31:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?