22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Formula-G'de ipi ODTÜ göğüsledi

Türkiye'de ilk kez düzenlenen ve güneş enerjisini geniş kitlelere tanıtmayı, ülke gençliğine bilgiyi ürüne dönüştürme alışkanlığı kazandırmayı amaçlayan Formula-G Güneş Arabaları Yarışı'nı Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Robot Topluluğu'nun Ort Takımı "MES-e" adlı aracıyla kazandı. 

Araçların İstanbul Park Pisti'ndeki yerlerini almasından sonra bir konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, AR-GE çalışmaları ve alternatif enerjinin önemine dikkati çekti. Startta sıralama turlarında 1. olan Ankara Üniversitesi "Hitit Güneşi" Takımı'nın "Günebakan" adlı aracı, ilk sırada çıkış yaptı.

Yarış sonunda ODTÜ Robot Topluluğu Ort Takımı, "MES-e" adlı aracıyla 5.3 kilometrelik pistte 8 tur atmayı başararak 1. oldu.

Pistteki 8 turu ortalama 32 kilometre hızla 1 saat 47 dakikada tamamlayan aracın, en iyi tur zamanı 9 dakika 53 saniye olarak belirlendi. "MES-e"nin pilotu Murat Şenol, aracın en fazla 40 kilometre hız yaptığını, 8. viraja 60 kilometre hızla girdiğini söyledi. 8 turu kapsayan yarışmaya katılan okullar ve güneş enerjisiyle çalışan araçlarının isimleri şöyle:

"İnönü Üniversitesi (BUG), Süleyman Demirel Üniversitesi (SolarSonic), Kocaeli Üniversitesi (1) (Körfez Yıldızı), Kocaeli Üniversitesi (2) (Gayret), Sabancı Üniversitesi (Energy-1), Dokuz Eylül Üniversitesi (Erke), Yeditepe Üniversitesi (Turkuaz-7TP), Yıldız Teknik Üniversitesi (Barracuda), Ankara Üniversitesi (Günebakan), Atılım Üniversitesi (Hasat), İzmir Amerikan Lisesi (ACI), ODTÜ Robot Topluluğu (MES-e), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Soularcar), İstanbul Teknik Üniversitesi (ARIba), Sakarya Üniversitesi (Sakarya) ve Gazi Üniversitesi (Günsonic)."

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2005 Salı 15:35:32
Güncelleme :30 Ağustos 2005 Salı 17:38:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet kaya IP: 85.101.43.xxx Tarih : 30.08.2005 18:50:22
formula1 türkiye ne getirip ne götürdüğünü bu millet anlatacak bir yetkili yokmu.böyle bir organizeden sonra bu kadar kar veya zarar edildi diye anlatılmalı